abc.lv skaitļos

Lietotāji online11
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Rīgas domes "Vienotības" deputāti aicina NĪN atvieglojumus piešķirt arī ēkām ar mazāk nekā desmit dzīvokļiem : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Rīgas domes "Vienotības" deputāti aicina NĪN atvieglojumus piešķirt arī ēkām ar mazāk nekā desmit dzīvokļiem

Rīgas domes "Vienotības" deputāti aicina NĪN atvieglojumus piešķirt arī ēkām ar mazāk nekā desmit dzīvokļiem

Rīga, 23.maijs, LETA. Rīgas domes deputāti Nils Josts (V) un Baiba Brigmane (V) aicina nekustamā īpašuma uzturēšanas izdevumu atvieglojumus paredzēt arī daudzdzīvokļu mājām, kurās ir mazāk nekā desmit dzīvokļi, aģentūru LETA informēja "Vienotības" Rīgas domes deputātu frakcijas referente Ieva Graudiņa-Šutko.

Rīgas dome šodien skatīs jautājumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu piešķiršanu 90% apmērā no pašvaldības pārņemtām vai privatizētām ēkām, kurās ir vismaz desmit dzīvokļi un tās iedzīvotāji ir noslēguši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu. Grozījumu mērķis esot veicināt iedzīvotāju aktivitāti, pieņemot kopīgus lēmumus par ēkas pārvaldīšanas kārtību, uzturēšanu un nepieciešamības gadījumā arī remontdarbiem.

Josts ir iesniedzis labojumus grozījumos NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtībā. Tie paredz, ka minētās nodokļa atlaides attiektos uz daudzdzīvokļu mājām, kurās ir vismaz divi dzīvokļi, nevis vismaz desmit kā to paredz sākotnējais grozījumu projekts.

Deputāts uzskata, ka nedrīkst diskriminēt nelielo daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekus, jo, iedzīvotāji ēkās, kurās ir deviņi vai mazāk dzīvokļi nevarētu saņemt paredzēto nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi 90% apmērā.

Banner 280x280

Tāpat dome šodien skatīs noteikumus par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz palīdzību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanai un renovācijai. Tie paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu varēs saņemt ēkas, kurās ir vismaz desmit dzīvokļi.

Brigmane iesniegusi priekšlikumu, kas paredz, ka saistošajos noteikumos minētās daudzdzīvokļu mājas ir ēkas, kurās ir vismaz divi dzīvokļi.

Arī deputāts Olafs Pulks (V) ir iesniedzis priekšlikumu par NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību, rosinot palielināt atvieglojumus par viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas apbūvē ietilpstošajām ēkām piekrītošo zemi no 1500 kvadrātmetriem līdz 5000 kvadrātmetriem, kā arī palielināt maksimāli iespējamo pabalstu apjomu ģimenēm ar bērniem no 900 eiro līdz 2000 eiro gadā.

Deputāts uzskata, ka paredzētais atvieglojumu palielinājums, attiecīgi līdz 2000 kvadrātmetriem un 1000 eiro ir nepietiekams, lai atvieglotu rīdziniekiem šī brīža NĪN slogu.

Tāpat priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Valdis Gavars (V), aicinot noteikt NĪN atlaidi īpašumam, kurā dzimta dzīvo jau vismaz trešajā paaudzē 90% apmērā un priekšlikumu noteikt 70% nodokļa atlaidi vienīgajam īpašumam, kurā dzīvo īpašnieks.

Gavars uzskata, ka NĪN atlaide dzimtas īpašumam pasargātu iedzīvotājus no savu dzimtas māju pamešanas, lai pārceltos uz lētāku apkaimi, augoša nekustamā īpašuma nodokļa dēļ.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai