abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Vēl neskata noteikumus par privatizējamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Vēl neskata noteikumus par privatizējamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu

Vēl neskata noteikumus par privatizējamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu

Valdība šodien uz nedēļu atlika izskatīšanu jautājumā par noteikumiem, kas paredzēs privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas kārtību.

Jautājuma izskatīšana atlikta, jo Tieslietu ministrijai (TM) ir nepieciešams saskaņojums no pašvaldības. Kā aģentūra LETA uzzināja TM, noteikumi "Privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas kārtība" paredz, ka funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu nosaka konkrētai privatizējamai dzīvojamai mājai, tajā iekļaujot zemi, uz kuras pilnībā vai daļēji atrodas tai piesaistītā dzīvojamā māja, kā arī tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras elementi.

Tas tiek darīts, ņemot vērā esošo apbūvi, apbūves parametrus, pagalmu plānošanas noteikumus, lai nodrošinātu piekļuvi, pieejamību transporta infrastruktūrai, nepieciešamo inženierkomunikāciju tīklu, kā arī to, lai pēc privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas zemes gabala īpašniekam būtu iespēja izmantot atlikušo zemes gabala daļu atbilstoši noteiktajam lietošanas mērķim.

Ja attiecīgā privatizējamā dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, noteikumu mērķis ir rast risinājumu, lai, nosakot adekvātu un saprātīgu funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu konkrētai dzīvojamai mājai, tiktu samērotas zemes īpašnieka un attiecīgās dzīvojamās mājas - dzīvokļa īpašuma - īpašnieku likumiskās intereses un tiesības.

Banner 280x280

Tas ir, nodrošināt, ka attiecīgais funkcionāli nepieciešamais zemes gabals sastāv tikai no tās zemes, kas nepieciešama attiecīgās dzīvojamās mājas uzturēšanai, nevis visa attiecīgā zemes īpašnieka īpašumā esoša zemes gabala, ņemot vērā, ka par funkcionāli nepieciešamā zemes gabala izmantošanu dzīvokļu īpašniekiem ir pienākums maksāt attiecīgā zemes gabala īpašniekam piespiedu zemes nomas maksu, savukārt zemes īpašniekam ir tiesības saņemt šādu nomas maksu.

Tāpēc noteikumi paredz konkrētus nosacījumus, kas ievērojami, nosakot funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu. Piemēram, iela, ceļš vai piebrauktuve, kas ietilpst sarkanajās līnijās, nevar tikt ietverta funkcionāli nepieciešamajā zemes gabalā, izņemot, ja tā piesaistīta attiecīgai dzīvojamai mājai kā tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamais infrastruktūras, labiekārtojuma vai komunikāciju elements. Tāpat saskaņā ar noteikumiem funkcionāli nepieciešamajā zemes gabalā nav iekļaujama teritorija, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem par vispārīgo teritorijas plānošanu, izmantošanu un apbūvi uzskatāma par publisko ārtelpu.

Pieņemot lēmumu par funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu, pašvaldības institūcijām vai Privatizācijas aģentūrai (PA) būs pienākums vērtēt un samērot dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieka tiesības, lai katrā individuālajā gadījumā panāktu no privātpersonu interešu aizsardzības aspekta taisnīgāko un samērīgāko rezultātu.

Lēmums par funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu ir administratīvais akts un paziņojams adresātiem - dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekam -, to publicējot attiecīgās pašvaldības vai PA tīmekļvietnē, un to adresāti varēs pārsūdzēt administratīvajā tiesā.

Noteikumu prasības būs ņemamas vērā, arī pašvaldībai pārskatot funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platības pēc attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieka vai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala īpašnieka ierosinājuma.

TM atgādina, ka privatizācijas process patlaban atrodas beigu posmā, un tādējādi funkcionāli nepieciešamais zemes gabals nosakāms tikai attiecībā uz tām nedaudzajām valsts vai pašvaldību dzīvojamām mājām, kuras nav nodotas privatizācijai. Piemēram, atbilstoši PA sniegtajai informācijai vēl nav pieņemti lēmumi par apmēram 12 valsts dzīvojamo māju privatizācijas uzsākšanu. Savukārt pārējās dzīvojamās mājas ir privatizētas, un tām ir noteikti funkcionāli nepieciešamie zemes gabali.

Vienlaikus likumdevējs, sākot ar 1.jūliju, ir piešķīris tiesības privatizēto dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem, kā arī funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu īpašniekiem ierosināt pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgā dzīvojamā māja, pārskatīt agrāk noteikto funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu. Kārtību, kādā tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana, nosaka attiecīgās pašvaldības saistošie noteikumi. Savukārt izdevumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu sedz vai nu dzīvokļa īpašnieks - par tā lietošanā esošā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu proporcionāli privatizētajā objektā ietilpstošajai kopīpašuma domājamai daļai -, vai arī zemes gabala īpašnieks, kurš ierosinājis dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

LETA

Foto: STOCK.XCHNG.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai