abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1278
Ekspertu atbildes3041
Varam, ja gribam! : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Varam, ja gribam!

Varam, ja gribam!

Daudzu tūkstošu rīdzinieku protestu rezultātā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ir bijis spiests piekāpties un paziņot par pārejas periodu paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanai Rīgā, pagarinot iespēju piedeklarēties līdz 29.februārim. Pēc tam gan nekādas pretimnākšanas, un par īpašumiem, kuros neviens nebūs deklarējies, īpašniekiem būs jāmaksā septiņas reizes palielinātais nodoklis, draud mērs.

Šai falšajai pretimnākšanai nav nekā kopēja ar rūpēm par rīdziniekiem, tās ir bailes no skaļākiem protestiem, kuri negatīvi var ietekmēt mēra teflona uzvalciņu.

Jau 15.janvārī rakstīju vēstules domes priekšsēdētājam Ušakovam un viņa vietniekam Amerikam, aicinot izrādīt pretimnākšanu tiem cilvēkiem, kuri decembra pēdējās dienās centās piedeklarēties savā īpašuma, bet tehnisku apsvērumu dēļ to nespēja, jo nestrādāja elektroniskās deklarēšanās vietne portālā latvija.lv. Drīz vien saņēmu birokrātisku atteikumu, kas pamatots ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atbildību par elektroniskās deklarēšanās iespēju, tātad domei daļa nekāda, ieinteresētība palīdzēt vēl mazāka, lai tik iedzīvotāji maksā.

Lēmums septiņas reizes palielināt nekustamā īpašuma nodokli par ēku negaidīti skāris arī vairākus valdošās koalīcijas deputātus. Kā jau vienotā un nesatricināmā balsošanas mašīnā paredzēts, viņi nobalsoja par izmaiņām nekustamā nodokļa aprēķināšanas kārtībā, neiedziļinoties par ko balso. Un re, izrādās, ka vairākiem deputātiem pašiem nu būs jāmaksā lielais nodoklis, ko pirms tam nebija apjautuši. Kā tā, nodokļa palielināšana taču var attiekties uz visiem rīdziniekiem, tikai ne uz vairākuma deputātiem. Notikusi kļūme, kas jāmaina, lai pie varas esošie varētu paspēt piedeklarēt savos īpašumos cilvēkus un izvairīties no palielinātā nodokļa. Savējie jau sarunās un lūk, domes priekšsēdētājs dod tādu iespēju, pagarinot termiņu līdz februāra beigām.

Pašvaldības attieksmi pret rīdziniekiem un kvalifikācijas trūkumu apliecina kārtējā ņirgāšanās par nodegušās un nojauktās ēkas Buru ielā 9 bijušajiem dzīvokļu īpašniekiem. Dabā ēkas vairs nav, bet kadastra reģistros vēl eksistē un cilvēkiem, kuriem jau tā ir atņemts un nojaukts viņiem piederošais īpašums, bez tiesībām to atjaunot, tiek pieprasīts par to maksāt nekustāmā īpašuma nodokli. Turklāt vairākiem iedzīvotājiem septiņas reizes palielināto nodokli par ēku, jo tajā viņi taču vairs nav deklarējušies.

Nobeigumā gribētu akcentēt Ušakova izpratni par lēmumu pieņemšanas procesu Rīgā. Viņš jau ziņo, ka deklarēšanās periods ir pagarināts līdz 29.februārim, lai gan formāli tam ir nepieciešams domes balsojums, kurš vēl nav bijis. Izskatās, ka pēc mēra domām, vienīgais lēmumu pieņēmējs Rīgā ir viņš, bet lēmumu izsludināšanas vietne it twitter. Domes deputāti gan savējie, gan opozīcijas pēc mēra domām nav vērā ņemami.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai