abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Valdība piešķir 6,38 miljonu eiro finansējumu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" būvniecības pabeigšanai līdz 2015.gada beigām : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Valdība piešķir 6,38 miljonu eiro finansējumu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" būvniecības pabeigšanai līdz 2015.gada beigām

Valdība piešķir 6,38 miljonu eiro finansējumu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" būvniecības pabeigšanai līdz 2015.gada beigām

Robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" būvniecības trešās un ceturtās kārtas būvdarbu pabeigšanai līdz 2015.gada 31.decembrim tiks piešķirts nepieciešamais 6 386 574 eiro finansējums, šodien nolēma valdība.

Kopējās projekta izmaksas ir plānotas 13 462 544 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Saskaņā ar precizētajām tāmēm un būvniecības iepirkuma rezultātiem papildu no valsts budžeta modernizācijas projekta pabeigšanai nepieciešamais kopējais finansējums veido 6 386 574 eiro (bez PVN), no kā modernizācijas projekta trešās kārtas būvniecības darbu pabeigšanai veido 6 095 558 eiro (bez PVN), bet ceturtajai kārtai - 291 016 eiro (bez PVN).

Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas priekšlikumu - izdevumus, kas saistīti ar robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" modernizācijas būvniecības darbu pabeigšanu 2015.gadā 6 386 574 eiro apmērā, segt no VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) finanšu resursiem.

Valdība arī nolēma, ka Finanšu ministrijai, sagatavojot priekšlikumus likumprojektam "Par valsts budžetu 2015.gadam", jāparedz ilgtermiņa saistības izdevumu segšanai VNĪ, kas saistīti ar kapitālieguldījumiem robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" būvniecībā, 2016.gadā 6 386 574 eiro apmērā.

Banner 280x280

VNĪ 2014.gada 2.jūnijā ir noslēgusi līgumu ar SIA "Arčers" par robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" izbūves darbiem, paredzot pirmās un otrās kārtas būvdarbus veikt no Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas stratēģiskā projekta "Vientuļi-Bruņiševa" līdzekļiem.

Būvdarbu izpildītājs "Arčers" ir izvēlēts atklātā konkursā, kam kopā bija pieteikušies deviņi pretendenti. "Arčers" piedāvātā līgumcena par pilnu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" izbūvi ir 11 094 156 eiro, neieskaitot PVN un pasūtītāja rezervi.

Pirmās un otrās kārtas būvdarbus par kopējo summu 4 750 263 eiro paredzēts veikt stratēģiskā projekta "Robežkontroles punkta "Vientuļi" (Latvijas Republika) un robežkontroles punkta "Bruņiševa" (Krievijas Federācija) rekonstrukcija" gaitā. Projekts līdzfinansēts Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) gaitā. Projektu, kura īss nosaukums ir "Vientuļi-Bruņiševa", paredzēts realizēt līdz 2014.gada beigām. Projekts vieno divas robežšķērsošanas vietas ar Krieviju. Proti, "Bruņiševa", kas robežojas ar "Pededzi" Latvijas pusē, un "Vientuļi", kam kaimiņvalsts pusē atrodas "Ludonka".

Tā kā EKPI projektā būvniecības darbiem pieejamais finansējums veido 6 594 903 eiro (bez PVN), tika pieņemts lēmums 2014.gadā EKPI projekta laikā vēl iekļaut ārējā elektroapgādes pieslēguma ierīkošanas darbus, kas tiks darīts sadarbībā ar AS "Sadales tīkls", kā arī tiek risinātas sarunas ar SIA "Arčers" par papildu vienošanās noslēgšanu, lai realizētu daļu no trešās kārtas būvniecības darbiem EKPI projekta gaitā.

EKPI projekta finansējums sedz tikai "Vientuļu" pirmās un otrās būvniecības kārtai nepieciešamo darbu izmaksas un daļu no trešās būvniecības kārtas darbiem.

Robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" modernizācijas trešās un ceturtās kārtas realizācija ir jo īpaši būtiska, lai nodrošinātu EKPI projekta vispārīgā mērķa sasniegšanu, kas paredz nākotnē "Vientuļus" attīstīt par pilnvērtīgi funkcionējošu robežšķērsošanas vietu, kurā iespējams organizēt pasažieru un kravas transportlīdzekļu pilnvērtīgu kontroli. EKPI projekta laikā tiks sasniegts projekta konkrētais mērķis - izbūvēta "Vientuļu" pamata infrastruktūra. Apturēt "Vientuļu" modernizācijas darbus pēc pirmās un otrās būvniecības kārtas un daļējas trešās kārtas realizācijas nozīmē radīt būtisku risku EKPI vispārīgā projekta mērķa sasniegšanai un EKPI projekta izmaksu atzīšanai par attiecināmām 7 075 970 eiro apmērā.

Būvdarbu pirmās un otrās kārtas gaitā paredzēts izveidot robežšķērsošanas vietas pamatinfrastruktūru, ceļu un laukumu pamatni, izbūvēt inženiertīklus, pilnībā izbūvēt saimniecības ēku, pabeigt galvenās kontroles ēkas nulles ciklu un izbūvēt padziļinātās kontroles ēkas karkasu.

Savukārt robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" trešo būvdarbu kārtu, kas faktiski ir robežšķērsošanas vietas pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, paredzēts īstenot pēc papildu nepieciešamā finansējuma piesaistes. Pēc tilta pāri Ludonkas upei Krievijas pusē un iespējamās ceļa P35 rekonstrukcijas (paplašināšanas) Latvijas pusē plānots īstenot būvdarbu ceturto kārtu - robežšķērsošanas vietas pieslēgumus jaunajiem ceļiem un tiltam.

Stratēģiskā projekta "Vientuļi-Bruņiševa" gaitā paredzēti arī Krievijas robežšķērsošanas vietas "Bruņiševa" priekšizpētes darbi, tehniskā projekta izstrāde un nepieciešamie būvdarbi.

Lai "Vientuļos" nodrošinātu ātru robežšķērsošanu, efektīvas un lietišķas pārbaudes, novēršot nelegālās imigrācijas un kontrabandas riskus, pašlaik papildus kontroles dienestu rīcībā esošajiem personālresursiem ir nepieciešami 31 robežkontroles punkta inspektors, divi vecākie inspektori un viens ēkas uzraugs (sākot no 2016.gada), kā arī 41 vecākais muitas uzraugs, trīs Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, viens sektora vadītāja vietnieks un viens kontroles punkta priekšnieks - sektora vadītājs.

Valdība šodien arī nolēma samazināt Finanšu ministrijas bāzes izdevumus 2015.gadam 683 975 eiro apmērā budžeta programmā "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana" jaunās politikas iniciatīvas "Radikāla rīcība ēnu ekonomikas apkarošanai nodokļu administrēšanas un muitas lietu jomā" īstenošanai un 968 946 eiro apmērā budžeta apakšprogrammā "Finansējums VAS "Valsts nekustamie īpašumi" īstenojamiem projektiem un pasākumiem" ilgtermiņa saistību pasākumam "Dotācija VAS "Valsts nekustamie īpašumi" par kapitālieguldījumiem Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībā", palielinot Iekšlietu ministrijas un Zemkopības ministrijas bāzes izdevumus 2015.gadam robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" aprīkojuma iegādes, uzturēšanas un darbinieku atlīdzības izdevumu segšanai.

Tostarp valdība nolēma palielināt izdevumus Iekšlietu ministrijai (Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, Valsts robežsardzei un Nodrošinājuma valsts aģentūrai) 2015.gadam 1 499 484 eiro apmērā, tai skaitā 222 278 eiro atlīdzībai 34 jaunām amata vietām. Zemkopības ministrijai (PVD) izdevumi 2015.gadam palielināti 153 437 eiro apmērā, tai skaitā 45 249 eiro atlīdzībai piecām jaunām amata vietām.

Valdība arī uzdeva Finanšu ministrijai palielināt Finanšu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Zemkopības ministrijas bāzes izdevumus 2016.gadam un 2017.gadam un turpmākajiem gadiem, lai nodrošinātu finansējumu robežšķērsošanas vietas "Vientuļi" aprīkojuma iegādes, uzturēšanas, darbinieku atlīdzības un nomas maksas izdevumu segšanai.

Tajā skaitā Finanšu ministrijai (Valsts ieņēmumu dienestam) 2016.gadam bāzes izdevumi palielināti 31 569 eiro apmērā un 2017.gadam un turpmāk ik gadu 179 972 eiro apmērā, tai skaitā nomas maksas izdevumiem 27 966 eiro.

Iekšlietu ministrijai (Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, Valsts robežsardzei un Nodrošinājuma valsts aģentūrai) 2016.gadam bāzes izdevumi palielināti 650 881 eiro apmērā un 2017.gadam un turpmāk ik gadu 657 936 eiro apmērā, tai skaitā nomas maksas izdevumiem 83 116 eiro.

Zemkopības ministrijai (PVD) bāzes izdevumi 2016.gadam un turpmāk ik gadu palielināti 264 245 eiro apmērā, tai skaitā nomas maksas izdevumiem 85 259 eiro.

Rīga, 29.jūl., NOZARE.LV.

Foto: Lita Krone / LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai