abc.lv skaitļos

Lietotāji online42
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Top jauns pašvaldību un valsts ēku energoefektivitātes projektu finansēšanas modelis : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Top jauns pašvaldību un valsts ēku energoefektivitātes projektu finansēšanas modelis

Top jauns pašvaldību un valsts ēku energoefektivitātes projektu finansēšanas modelis
Biedrība "Passive House Latvija" (PHL), ar Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) atbalstu, šobrīd ir uzsākusi darbu pie metodoloģijas, kas jau drīzumā ļaus pašvaldībām un valsts institūcijām piesaistīt privāto finansējumu to pārziņā esošo ēku energoefektīvai renovācijai, informē Industriālās energoefektivitātes klastera koordinatore Dace Minikoviča.

Projekta "Trešās puses finansējuma piesaistes iespējas pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem" ietvaros ir paredzēts izveidot atbilstošu metodoloģiju pašvaldību un citu valsts institūciju vajadzībām, kas ļautu tām juridiski korekti piesaistīt t.s ESKO (energoservisa kompāniju) līdzekļus to pārziņā esošo ēku energoefektivitātes līmeņa celšanai. Pēc projekta pabeigšanas radītā metodoloģija būs publiski pieejama ikvienai Latvijas pašvaldībai vai valsts pārvaldes institūcijai.

Energoservisa kompānija ir uzņēmējdarbības veids, kas piesaistot privātā sektora, piemēram, komercbanku, attīstības banku un investīciju fondu līdzekļus, sniedz plašu ar enerģētikas nozari saistītu pakalpojumu klāstu, t.sk., īstenojot energotaupības projektus, enerģētikas infrastruktūras ārpakalpojumus, enerģijas ražošanu un piegādi, kā arī risku pārvaldību. Tādējādi ESKO darbība ļauj rekonstruēt nekustamos īpašumus, kuru renovācijai valstij vai pašvaldībai nepietiek līdzekļu. Tā kā ESKO finansiāli ir ieinteresēta pēc iespējas labāku energoefektivitātes rādītāju sasniegšanā (tā atgūst ieguldījumus tikai uz ietaupītās enerģijas izmaksu rēķina), pasūtītājam tā darbība nav saistīta ar būtisku risku. Šo iemeslu dēļ Eiropas Savienība veicina politiku, kas stimulētu plašāku ESKO iesaisti energoefektivitātes projektu īstenošanā.

Banner 280x280

Lai veiksmīgi izdotos iedzīvināt ESKO piesaistes ideju publisko ēku energoefektivitātes paaugstināšanā, PHL šobrīd īsteno virkni diskusiju, kurās kopā ar Latvijas Komercbanku asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības un dažādu ieinteresēto pašvaldību pārstāvjiem, tiek noskaidrots optimālais ESKO principa pielietošanas modelis, ko jau drīzumā būtu iespējams iedzīvināt praksē.

Foto: Carlos Varela/flickr.com

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai