abc.lv skaitļos

Lietotāji online85
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Tiešie norēķini daudzdzīvokļu namos par atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotājiem nav izdevīgi : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Tiešie norēķini daudzdzīvokļu namos par atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotājiem nav izdevīgi

Tiešie norēķini daudzdzīvokļu namos par atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotājiem nav izdevīgi

Tiešie norēķini daudzdzīvokļu namos par atkritumu apsaimniekošanu nav ekonomiski izdevīgākais risinājumus iedzīvotājiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzīst atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia Vide" valdes priekšsēdētāja Anita Saulīte.

Viņa skaidro, ka iespēju daudzdzīvokļu namos dzīvokļu īpašniekiem izvēlēties tiešos norēķinus ar pakalpojumu sniedzējiem, nevis veikt tos kopīgi ar citiem komunālajiem pakalpojumiem ar pārvaldnieka starpniecību, paredz pagājušā gada nogalē pieņemtie grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā.

Grozījumi attiecas uz norēķinu kārtību par jau saņemtajiem pakalpojumiem, nevis pakalpojumu saņemšanas līgumu, atzīmē Saulīte. Tāpēc dzīvokļu īpašniekiem arī gadījumos, ja tie vēlēsies veikt tiešos norēķinus, būs jānoslēdz kopīgs līgums ar atkritumu apsaimniekotāju par pakalpojumu saņemšanu.

Šajā gadījumā tikai viens iedzīvotājs nevar noslēgt līgumu par tiešajiem norēķiniem ar atkritumu apsaimniekotāju, jo par šādu norēķinu kārtību ir jāvienojas dzīvokļu īpašnieku vairākumam atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajai kārtībai. Tāpat, izvēloties tiešos norēķinus, dzīvokļu īpašniekiem būtu jāvienojas, kā starp iedzīvotājiem tiks sadalītas izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu, stāsta Saulīte.

Savukārt šādas kārtības ekonomiskais neizdevīgums iedzīvotājiem ir skaidrojams ar to, ka šādas norēķinu kārtības uzturēšanas, administrēšanas un apkalpošanas izmaksas var pārsniegt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, kas patlaban vidēji veido pāris eiro mēnesī.

"Izmaksas varētu pieaugt, jo, lai ieviestu tiešo norēķinu kārtību praksē, ir nepieciešamas salīdzinoši plašas izmaiņas klientu datubāzēs un grāmatvedības sistēmās, jāparedz izdevumi parādu piedziņai, kā arī būtu jāveic ieguldījumi atkritumu konteineru tehniskā pielāgošanā, kas spētu fiksēt katra dzīvokļa īpašnieka radīto sadzīves atkritumu apjomu. Tāpat būtu jānodrošina, ka izbērt atkritumus konteineros var tikai tie dzīvokļu īpašnieki, kas par pakalpojumu ir norēķinājušies," skaidro Saulīte.

Tiesa, viņa neprecizē, cik lielas varētu būt izmaksas pēc tiešo norēķinu kārtības ieviešanas.

"Eco Baltia Vide" valdes priekšsēdētāja arī atzīmē, ka patlaban daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumos tiešie norēķini nav aktuāli. "Pie mums pagaidām nav vērsušies dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku pilnvarotie pārstāvji, kas vēlētos mainīt esošo norēķinu kārtību uz tiešajiem norēķiniem."

Kā ziņots, "Eco Baltia vides" neto apgrozījums 2013.gadā sasniedzis 7,68 miljonus eiro, kas ir trīs reizes lielāks nekā 2012.gadā. Uzņēmums 2013.gadā strādājis ar vairāk nekā 227 000 eiro peļņu.

SIA "Eco Baltia vide", kas līdz 2013.gada 27.martam darbojās ar nosaukumu SIA "Jūrmalas ATU", dibināta 1996.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 203 470 eiro.

"Eco Baltia vide" ietilpst "Eco Baltia grupā", kas pēc apgrozījuma ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un izejvielu pārstrādei.

Foto: LETA

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai