abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
SPRK: "Latvijas elektriskie tīkli" pērn pietiekami nodrošinājuši savu neatkarību : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

SPRK: "Latvijas elektriskie tīkli" pērn pietiekami nodrošinājuši savu neatkarību

SPRK: "Latvijas elektriskie tīkli" pērn pietiekami nodrošinājuši savu neatkarību

AS "Latvijas elektriskie tīkli" veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai 2015.gadā ir bijuši pietiekami, secinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), izvērtējot uzņēmuma sagatavoto ziņojumu par atbilstību Elektroenerģijas tirgus likuma un regulatora apstiprināto Sertificēšanas noteikumu nosacījumiem, kas elektroenerģijas pārvades sistēmas īpašniekam jāievēro, lai nodrošinātu savu neatkarību.

"Latvijas elektriskie tīkli" ir "Latvenergo" meitassabiedrība, kas nodrošina Latvijas pārvades tīklu aktīvu uzraudzību un pārvaldību, kā arī finansējuma piesaisti esošo tīklu uzturēšanai un jaunu izbūvei. No 2015.gada 13.janvāra "Latvijas elektrisko tīklu" valde sastāv no viena valdes locekļa, kurš vienlaikus ir arī valdes priekšsēdētājs.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam "Latvijas elektrisko tīklu" darbībai jābūt neatkarīgai un nošķirtai no elektroenerģijas ražošanas, tirdzniecības un sadales darbībām. Lai to nodrošinātu, "Latvijas elektriskajiem tīkliem" ir jāievēro vairāki nosacījumi, proti, tā valdes locekļi nevar vienlaikus ieņemt amatu "Latvenergo" struktūrās, jābūt nodrošinātām tiesībām pieņemt lēmumus neatkarīgi, kā arī "Latvijas elektriskie tīkli" var izmantot tikai tādus "Latvenergo" pakalpojumus, kas nodrošina "Latvijas elektrisko tīklu" rīcībā esošās elektroenerģijas sistēmas un tirgus dalībnieku komerciālās informācijas konfidencialitāti.

Izvērtējot "Latvijas elektrisko tīklu" ziņojumu par 2015.gadu, kurā komersants apliecina, ka ievēroti visi minētie neatkarības nosacījumi, un ņemot vērā, ka SPRK rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par pretējo, regulators apstiprina, ka elektroenerģijas pārvades sistēmas īpašnieka neatkarība ir nodrošināta.

"Latvijas elektriskajiem tīkliem" ir jāizstrādā atbilstības programma, kurā noteikti darbinieku pienākumi un pasākumi, kas veicami, lai nepieļautu nevienlīdzīgu attieksmi pret tirgus dalībniekiem. Izvērtējot atbilstības programmu, SPRK secina, ka tajā ietvertie pienākumi un pasākumi nepieļauj diskriminējošu rīcību un komersants nodrošina pienācīgu minētās programmas ievērošanas kontroli.

Jau ziņots, ka pērn augusi AS "Latvijas elektriskie tīkli" (LET) peļņa, bet apgrozījums sarucis, liecina uzņēmuma nerevidētais saīsinātais finanšu pārskats par pagājušo gadu.

Ja 2014.gadā LET nopelnīja 11,8 miljonus eiro, tad pērn peļņa auga līdz 14,88 miljoniem eiro.

Savukārt LET apgrozījums saruka no 61,86 miljoniem eiro 2014.gadā līdz 47,5 miljoniem eiro pērn.

LETA

Foto: Stock.XCHNG

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai