abc.lv skaitļos

Lietotāji online37
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
SPRK: Kā samazināt maksu par apkuri? : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

SPRK: Kā samazināt maksu par apkuri?

SPRK: Kā samazināt maksu par apkuri?

Tuvojoties apkures sezonai, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) atgādina, ka maksu par apkuri ietekmē ne tikai siltumenerģijas tarifi, bet arī āra temperatūras izmaiņas, siltuma zudumi - ēkas siltumizolācija un tehniskais stāvoklis, kā arī iedzīvotāju individuālās komforta prasības.

To, cik liela būs maksa par apkuri, nosaka ēkā patērētās siltumenerģijas apjoms, kuru lielā mērā ietekmē klimatiskie apstākļi - āra (gaisa) temperatūra. Jo temperatūra zemāka, jo vairāk siltumenerģijas būs nepieciešams siltu mājokļu nodrošināšanai. Un otrādi - jo ziema būs siltāka, jo mazāk tiks patērēta siltumenerģija.

Siltumenerģijas patēriņu ļoti ietekmē arī ēkas tehniskais stāvoklis, ēkas siltumnoturība un iedzīvotāju paradumi - cik siltās telpās iedzīvotāji vēlas uzturēties, cik karstu ūdeni lietot. Tātad kopā - cik rūpīgi izturas pret siltumenerģijas taupīšanu.

Dati par centrālo siltumapgādi norāda, ka siltumenerģijas ražošanā un piegādē līdz ēkai siltuma zudumi ir ievērojami mazāki par to siltumenerģijas apjomu, kas tiek nelietderīgi izmantots ēkā.

Banner 280x280

Ja vidēji siltumenerģijas ražošanā enerģijas zudumi veido 6-10%, piegādē 12-18%, tad zudumi katrā ēkā aiz siltumenerģijas piegādes robežas var veidot pat no 30-50% un vairāk.

Viena no iespējām iedzīvotājiem samazināt savu siltumenerģijas patēriņu un līdz ar to arī maksu par apkuri ir vienoties ar savu ēkas apsaimniekotāju, lai mājoklim tiktu uzstādīta un nodrošināta efektīva siltuma patēriņa regulācija. Piemēram, samazinot temperatūru telpās tikai par vienu grādu laikā, kad tās netiek izmantotas, rēķinu var samazināt par vidēji 5%. Tātad, samazinot telpas temperatūru nakts stundās vai neizmantojamās telpās, piemēram, no 22oC līdz 18oC - tiks ietaupīti aptuveni 20% siltuma.

Siltumapgādes nozarē regulējamie pakalpojumi ir siltumenerģijas ražošana, siltumenerģijas pārvade un sadale, kā arī siltumenerģijas tirdzniecība. Nosakot, kuri pakalpojumi ir regulējami, tiek ņemts vērā regulēšanas "slieksnis" - siltumenerģijas apgādes pakalpojums ir regulējams, ja kopējais siltumenerģijas apjoms ir lielāks par 5000 MWh/gadā. Savukārt mazās siltumapgādes sistēmas netiek regulētas, lai neuzliktu papildu administratīvo slogu siltumapgādes komersantiem un tādējādi nepalielinātu siltumapgādes izmaksas un tarifus.

Jāņem vērā, ka siltumenerģijas apgāde tiek regulēta līdz tā dēvētajai "piederības robežai" ar lietotāju, parasti tas ir līdz siltumtrases ievada vietai ēkā. Siltumenerģijas izmantošana ēkā nav regulējams pakalpojums.

Pašlaik Latvijā siltumapgādē tiek regulēti vidēji 240 komersantu (skaits ir mainīgs) sniegtie siltumapgādes pakalpojumi, un regulētie pakalpojumi veido ap 93% no kopējā siltumapgādes tirgus apjoma. Lielākā daļa komersantu ir siltumenerģijas ražotāji.

Siltumapgādes gala tarifu lietotājiem Regulators nosaka 58 siltumapgādes komersantu sniegtajiem pakalpojumiem - dažādās Latvijas apdzīvotajās vietās.

Informāciju ar aktuālajiem siltumapgādes tarifiem var iegūt Regulatora mājas lapā Tarifu kartē.

Foto: STOCK.XCHNG.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai