abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Sākusies sociālā kampaņa "Pieķer būvgružotāju! II" : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Sākusies sociālā kampaņa "Pieķer būvgružotāju! II"

Sākusies sociālā kampaņa "Pieķer būvgružotāju! II"
Ar nelegālās būvgružu izgāztuves sakopšanu Ādažu novadā ceturtdien, 21.maijā, tika uzsākta sociālā kampaņa "Pieķer būvgružotāju! II". Pērn aizsāktās kampaņas mērķis ir novērst nelegālo būvgružu izgāšanu dabā, veicināt piegružoto vietu sakopšanu, kā arī iestrādāt stingrākas prasības un kontroles mehānismus normatīvajos aktos būvgružu apsaimniekošanai.

Pēdējos gados nelegālo būvgružu izgāztuvju skaits Latvijā arvien pieaug, kas skaidrojams ar valsts ekonomikas atlabšanu un līdz ar to arī aktīvāku būvniecību. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, būvniecības apjomi pieauga par 8,1%, tostarp ēku būvniecības apjoms palielinājās par 33,7%.

"Pērn kampaņas "Pieķer būvgružotāju!" laikā iedzīvotāji bija ļoti aktīvi un ziņoja par vairāk nekā 30 apjomīgām būvgružu izgāztuvēm. Viena no tām bija Salaspilī, kuru mūsu uzņēmums arī sakārtoja. Neapšaubāmi, situācija ar nelegālām izgāztuvēm veidojusies, jo ne būvnieki, ne būvgružu apsaimniekotāji nevēlas maksāt par būvgružu noglabāšanu poligonos un izvēlas lētāko ceļu - izgāzt tos mežā vai pļavā. Lai šo jautājumu sakārtotu, jau pagājušajā gadā kampaņas laikā iesniedzām priekšlikumus normatīvo aktu izmaiņām, kā rezultātā tika izveidots Būvgružu pārvadātāju reģistrs. Taču, lai šos kontroles mehānismus sakārtotu un pilnveidotu, arī šogad turpinām kampaņu un strādājam pie jauniem ierosinājumiem," stāsta SIA "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Tā kā būvgružu izgāztuves parasti veidojas vietās, kur aktīvāk notiek būvniecība, tad lielākās problēmas ar nelegālo būvgružu izgāztuvēm ir Pierīgā, kā arī ap lielākajām Latvijas pilsētām.

Pašreiz Latvijā nav izveidota pilnīga sistēma, lai varētu nodrošināt būvniecībā radušos atkritumu uzskaiti un kontroli, tādēļ vides aizsardzības kontrolējošām iestādēm nav iespējams nodrošināt tādu būvniecības atkritumu savākšanas un pārvadāšanas kontroli, lai nepieļautu vides aizsardzības prasībām neatbilstošu būvniecības atkritumu apsaimniekošanu un šo atkritumu nelegālu apglabāšanu tam neparedzētās vietās. Tādēļ viens no kampaņas mērķiem ir pievērst likumdevēja uzmanību problēmai, kas ir nozīmīga valsts galvaspilsētā un apkārtējos novados.

Banner 280x280

Ingmārs Līdaka, LR 12. Saeimas deputāts un vides eksperts: "Mums ļoti tīk runāt par Latviju kā teju vai "zaļāko" valsti pasaulē. Jā, Latvija tik tiešām ir zaļa! Tik to zaļumu vietām grūti saredzēt aiz būvgružu kalniem un dažu cilvēku "zaļums" noslīcis alkatības un nevīžības purvā. Un būvgružu tonna nav mežā izmesta pudele, kas vairāk aizskar mūsu estētiskās jūtas, nevis apdraud vides kvalitāti un dzīvniekus. Būvgruži ir ķīmisko vielu kokteilis, kas, dabā nonākdams, ir neprognozējams un bīstams. Ļoti gribētos redzēt vaigā tos ļaudis, kas uzspļauj ne tikai vispārpieņemtām normām, bet arī piegāna aku, no kuras pašiem jādzer, tāpēc aicinu - "Pieķer būvgružotāju!"

Kampaņas "Pieķer būvgružotāju! II" noslēgumā SIA "Eco Baltia grupa" sagatavotos priekšlikumus par būvgružu aprites uzraudzības pilnveidi un iesniegs tos atbildīgajām iestādēm. Tāpat kampaņas ietvaros tiks publicēti dažādu speciālistu skaidrojoši un izglītojoši raksti par nelegālo būvgružu problēmu valstī, nepieciešamajiem risinājumiem un iespējām, kā legāli no tiem atbrīvoties.

Kampaņa norisināsies no 21.maija līdz 18.jūnijam, un iedzīvotāji arī šogad ir aicināti iejusties vides reportieru ādā un ziņot par nelegālo būvgružu vietām, sūtot savus foto vai video. Iesūtīt foto un/vai video var kampaņas mediju partneriem - LTV1 raidījumam "Vides fakti" uz e-pasta adresi - videsfaktiem@gmail.com un portāliem "Delfi.lv", "Delfi.ru" uz e-pasta adresi aculiecinieks@delfi.lv.

Aktīvākie vides reportieri, kuri būs atklājuši un paziņojuši par apjomīgākajām vai vairākām nelegālo būvgružu vietām, saņems balvas no SIA "Eco Baltia grupas".

LETA

Publicitātes foto

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai