abc.lv skaitļos

Lietotāji online65
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Saeima neatsavina nekustamo īpašumu, jo bažījas par ieceres neatbilstību Satversmei : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Saeima neatsavina nekustamo īpašumu, jo bažījas par ieceres neatbilstību Satversmei

Saeima neatsavina nekustamo īpašumu, jo bažījas par ieceres neatbilstību Satversmei

Saeima šodien, 5.maijā, nolēma neatsavināt daļu no nekustamā īpašuma Rīgā, Augusta Deglava ielā, ko bija paredzēts izmantot Austrumu maģistrāles posma izbūvei. Lēmums arī tika pamatots ar bažām, vai īpašuma novērtēšana veikta atbilstoši Satversmei.

Daļas no nekustamā īpašuma Augusta Deglava ielā 25A atsavināšana sabiedrības vajadzībām bija rosināta Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai izbūves nodrošināšanai.

Taču Saeimas Juridiskā komisija konstatēja, ka metodika, kas kalpo par pamatu nekustamā īpašuma vērtējuma noteikšanai, piemērojot koeficientu 50%, iespējams, ir pretrunā ar Satversmes 105.pantu un sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma mērķi. Šajā sakarā komisija sagatavoja un nosūtīja vēstules Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai un Ekonomikas ministrijai ar lūgumu veikt attiecīgu izvērtējumu, no Saeimas tribīnes norādīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Satversmes 105.pants cita starpā nosaka, ka īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Tāpat deputāti secināja, ka, atsavinot īpašuma daļu, izveidotos situācija, ka pēc maģistrāles izbūves īpašniecei piederētu nekustamais īpašums "sarkanajās līnijās" bez apbūves tiesībām, bet ar pienākumu maksāt nekustamā īpašuma nodokli un apkopt minēto īpašumu. Komisijas ieskatā šādas situācijas izveidošanās būtu nesamērīga.

Vides un reģionālās attīstības ministrijas un Rīgas domes pārstāvji komisijas sēdē arī nevarēja precīzi norādīt, kādas būtu piekļuves tiesības minētajam īpašumam, uzsvēra Bērziņš.

Savukārt, lai nodrošinātu maģistrāles izbūvi, samērojot to ar īpašnieces tiesībām uz taisnīgu atlīdzību, komisija aicināja Rīgas domi apsvērt iespēju atsavināt visu nekustamo īpašumu, piebilda komisijas vadītājs.

Tajā pašā laikā Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumus par divu nekustamo īpašumu atsavināšanu Austrumu maģistrāles būvniecības vajadzībām - Augusta Deglava ielā 37 un 39A.

Minētie divi īpašumi tiks atsavināti, jo netika panākta vienošanās ar to īpašniekiem par atpirkšanu. Nekustamā īpašuma vērtība Deglava ielā 39A ir 1280 eiro, un tā tiks izmaksāta īpašniekiem, bet par Deglava ielas 37 īpašumu - 3557 eiro. Pašvaldība, iegūstot savā īpašumā konkrētos objektus, varēs nodrošināt Austrumu maģistrāles otrās kārtas būvniecības projektu, radot drošu un ērtu transporta infrastruktūru, teikts likuma skaidrojumā.

LETA

Foto: Stock.XCHNG

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā pabeigti darbi pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Kinoloģijas centra izveides Rēzeknē, Maskavas ielā 30. Pabeidzot projektu, radīta mūsdienīga infrastruktūra muitas kinologu un darba suņu apmācībām, informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Izstāsti Latvijai