abc.lv skaitļos

Lietotāji online94
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Rīgas cirka ēkai nepieciešama renovācija, kuru traucē tiesvedības : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Rīgas cirka ēkai nepieciešama renovācija, kuru traucē tiesvedības

Rīgas cirka ēkai nepieciešama renovācija, kuru traucē tiesvedības
Rīgas cirka ēkai, kā arī tās kupolam nepieciešama renovācija, preses konferencē uzsvēra Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pasniedzējs Aigars Ūdris, kurš piedalās kārtējā ēkas kupola nestspējas pārbaudē.

Kā pastāstīja Ūdris, aptuveni ik pa desmit gadiem tiek pārbaudīta cirka kupola maksimālā nestspēja. Šogad pārbaude notiek septīto reizi. Jau pagājušā gadsimta vidū ticis konstatēts, ka kupola veidojošos metāla elementus ir skārusi korozija, tāpēc notiek pārbaudes par to, cik lielu smagumu drīkst uzlikt kupolam. Eksperti pēc tam dod ieteikumus cirkam par kupola izmantošanu.

"Mēs nevaram dot ilglaicīgas garantijas, jo labāk jau nepaliek. Visticamāk, tuvākajā laikā būtu nepieciešama kupola rekonstrukcija," norādīja Ūdris.

Kā skaidroja Lipinska, sagaidāms, ka ekspertu ieteikumi daudz neatšķiries no pagājušās pārbaudes, kas notika 2001.gadā. "Protams, ir nepieciešama visas cirka ēkas rekonstrukcija, lai tā efektīvi varētu kalpot cirka vajadzībām," uzsvēra cirka direktore.

Lipinska skaidroja, ka jau kopš 90.gadiem cirks gaida to, kad šāda rekonstrukcija varētu notikt, bet to bremzē tiesas procesi par tiesībām uz cirka zemi. Kā pastāstīja Lipinska, tiesāšanās notiek ar Dzintru Žildi, kura kādreiz strādājusi cirkā par suņu dresētāju. Pašlaik rekonstrukcijai traucē tas, ka zemesgabals, uz kura atrodas cirka ēka, vēl joprojām nav ierakstīts zemesgrāmatā kā valstij piederošs. "Tāpēc katru reizi, kad ir vajadzīga atļauja no būvvaldes, to nevaram saņemt. Tāpat tagad arī ar ugunsgrēkā cietušajām telpām. Ja mēs gribētu tās pārplānot, kas būtu vajadzīgs, tad būvvalde mums nedotu atļauju, jo neesam ierakstīti kā īpašnieki," skaidroja Lipinska.

Banner 280x280

Cirka vadītāja norādīja, ka ēkas rekonstrukcijai būtu vajadzīgi lieli ieguldījumi. "Tur būtu runa par vairākiem miljoniem. Tas ir konceptuāls jautājums. Mums ir jāizlemj, ko darīt ar ēku, jo viens ir vienkārši nokrāsot sienas, bet otrs - veikt rekonstrukciju, pielāgojot ēku cirka vajadzībām," norādīja Lipinska.

Kā ziņots, šajās dienās notiek Rīgas cirka ēkas kupola nestspējas fiziskā pārbaude ar astoņu tonnu statisku kontrolslogošanu.

19.martā izcēlās ugunsgrēks. Ugunsnelaimes platība bija 120 kvadrātmetri, un tajā gāja bojā pitons. Rīgas cirks zaudējumus pašlaik lēš līdz 35 000 eiro, bet atjaunošanas izdevumi gan tiek plānoti līdz desmit reizēm lielāki. "Nevar remontēt vienu stūri, nerenovējot visu pārējo stāvu," iepriekš skaidroja Lipinska.

LETA

Foto: Evija Trifanova/LETA

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

KEM: Granulas, briketes un malku mājokļu apkurei mājsaimniecības turpinās izmantot

KEM: Granulas, briketes un malku mājokļu apkurei mājsaimniecības turpinās izmantot

Šodien, 25. aprīlī, Saeimā 2. lasījumā skatīs Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) sagatavotos grozījumus likumprojektā “Enerģētikas likums”. Šos grozījumus Ministru kabinets (MK) apstiprināja šā gada janvāra vidū. Ar grozījumiem Latvija pārņem Eiropas Savienības direktīvas prasības, ar kurām attīstām nacionālo regulējumu, lai veicinātu apgādes drošumu, efektivizētu administratīvos procesus, veicinātu siltumenerģijas ražošanu no efektīviem un cenas draudzīgiem avotiem.

Izstāsti Latvijai