abc.lv skaitļos

Lietotāji online9
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
"RBSSKALS": Šveices uzņēmuma nosauktā cena "World Expo" paviljona būvniecībai ir neatbilstoša : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

"RBSSKALS": Šveices uzņēmuma nosauktā cena "World Expo" paviljona būvniecībai ir neatbilstoša

"RBSSKALS": Šveices uzņēmuma nosauktā cena "World Expo" paviljona būvniecībai ir neatbilstoša
Ja Ekonomikas ministrijas (EM) prasības Latvijas paviljona būvniecībai izstādei "World Expo 2015" ir saglabājušās bez izmaiņām, Šveices uzņēmuma nosauktā cena 3,1 miljons eiro ir pilnīgi neatbilstoša, aģentūrai LETA sacīja "RBSSKALS" Mārketinga daļas vadītāja Ieva Vāverniece.

"Atbilstoši konkursa prasībām "RBSSKALS" piedāvājumā bija iekļauta paviljona būvniecība pēc izstrādātā tehniskā projekta prasībām, kā arī apsaimniekošana, uzbūvētā paviljona rūpīga izjaukšana, detaļu iepakošana un pārvešana uz Latviju, kur to varētu izmantot atkārtoti. Vēlamies precizēt, ka mūsu piedāvātā cena par šo darbu ir 5,5 miljoni eiro, neskaitot pasūtītāja rezervi," skaidroja Vāverniece.

Viņa atzīmē, ka konkursa nolikumā pasūtītājs prasīja būvniekam uzņemties dažādus pienākumus un riskus, kas būvniecības praksē parasti ir pasūtītāja atbildībā. Piemēram, atbildība par ēkas nodošanu ekspluatācijā "Expo" organizatoriem, "Direttore dei Lavori" nodarbināšana, prasība uzņemties remonta izmaksas paviljona darbības laikā pat tad, ja bojājumus nodarījis kāds no apmeklētājiem, un citas.

Būvniecību paredzēts veikt ārkārtīgi saspringtā termiņā - paviljonam jābūt nodotam jau 31.martā. Protams, ka visas šīs prasības sadārdzināja piedāvājumu, sacīja Vāverniece.

"Tāpat jāņem vērā, ka šobrīd būvniecības tirgus Milānā un tās apkārtnē ir pārkarsēts, un būvniecībai nepieciešamos resursus iespējams iegūt, tikai būtiski pārmaksājot. Ņemot vērā "Expo" organizatoru specifiskās prasības drošības, vides aizsardzības un citās jomās, atvēlētajā termiņā darbu var veikt, tikai piesaistot apakšuzņēmējus, kuri jau beiguši garu un birokrātisku piekļuves iegūšanas procesu un jau strādā "Expo" teritorijā. Protams, ka šobrīd šādu apakšuzņēmēju piesaistīšanas izmaksas jau ir stipri virs tirgus cenu līmeņa," skaidroja Vāverniece.

Banner 280x280

Viņa atzīmē, ka "RBSSKALS" pēc EM uzaicinājuma iesniedza arī alternatīvu piedāvājumu par 4,5 miljoniem eiro, kurā uzņēmums piedāvāja pasūtītājam atteikties no dažām prasībām (piemēram, prasības izjaukt paviljonu un atvest to uz Latviju, no apkures sistēmas un citām), - lai vienkāršotu dažus projekta risinājumus, saglabājot paviljona ēkas funkcionalitāti un arhitektūras vērtības.

"Mēs šo piedāvājumu bijām spējīgi izstrādāt ļoti īsā laikā tikai tādēļ, ka jau bijām apzinājuši savas izmaksas un riskus, kā arī iepazinušies ar projektu. Mums nav saprotams, kā EM spēja dažu dienu laikā iegūt piedāvājumus no septiņiem dažādiem uzņēmumiem, kuriem nebija laika šādas izpētes veikšanai. Tāpat mums nav informācijas par to, kādas atkāpes no pasūtītāja sākotnējām prasībām ietvertas katrā no EM minētajiem piedāvājumiem. Bez šīs informācijas piedāvājumi nav salīdzināmi, jo nav saprotams, vai minētās piedāvājumu summas ir par vienu un to pašu darbu," norādīja Vāverniece.

Pasūtītājam var šķist viegli paņemt piedāvājumus no uzņēmumiem, kuri ir ieguldījuši resursus piedāvājuma sagatavošanā, un nodot tos citiem uzņēmējiem, kuri nav iepazinušies ar situāciju un projektu, norādīja Vāverniece. Taču šāda rīcība kropļo tirgu, un pasūtītājam nav iespējams saņemt atbilstošus piedāvājumus.

"Mēs uzskatām - lai profesionāls būvnieks varētu sniegt adekvātu piedāvājumu tādam projektam kā Latvijas "Expo" paviljons, šim būvniekam jāpatērē apmēram mēnesis intensīva darba, lai saprastu faktiskās izmaksas un riskus, un vairāki desmiti tūkstošu eiro piedāvājuma sagatavošanas izmaksās," skaidroja Vāverniece.

"RBSSKALS" uzskata, ka pasūtījumi būtu jāsaņem profesionāliem būvniekiem, kuri iegulda darbu, laiku un naudu projekta un pasūtītāja prasību izpētei un iesniedz atbilstošus piedāvājumus saprotamas procedūras ietvaros. Tam, vai šie uzņēmumi ir pašmāju vai ārzemju, ir otršķirīga nozīme. Taču mēs esam priecīgi ikreiz, kad Latvijas uzņēmumi pārspēj ārvalstu uzņēmumus godīgā un atklātā konkurences cīņā par projektiem ārzemēs," piebilda Vāverniece.

Jau ziņots, ka Latvijas paviljona būvniecību "World Expo" par 3,1 miljonu eiro uzticēs Šveices būvuzņēmumam "Adunic AG", kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē "World Expo", šodien preses konferencē paziņoja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre informēja, ka decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro.

Ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP). KP aģentūrai LETA atzina, ka ministrijas iesniegums ir saņemts un tas tiks izskatīts ierastajā kārtībā mēneša laikā. Tāpat KP aicina citus komersantus, kam radušās aizdomas par iepirkumu pretendentu aizliegtu vienošanos vai iepirkuma rīkotājiem, vērsties KP, par savām aizdomām iepirkuma pretendentus neinformējot. Šādas informācijas publiskošana var būtiski un neatgriezeniski samazināt iespējas pierādīt aizliegtas vienošanās pastāvēšanu.

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro.

EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus - Itālijas uzņēmuma "Prana/Progeca", kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē "World Expo", un Šveices kompānijas "Adunic AG", kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē "World Expo".

Pēc pārrunām ar abiem uzņēmumiem EM nolēma turpināt sarunas ar Šveices būvnieku, kas piedāvā uzbūvēt Latvijas paviljonu par aptuveni 3,1 miljonu eiro. EM savu izvēli pamato ar faktu, ka "Adunic AG" ir lielāka pieredze, profesionalitāte un labāka reputācija. Tāpat "Adunic AG" piedāvātais paviljona būvniecības laika grafiks paredz līdz 2015.gada 31.martam pabeigt ēkas izbūvi, dodot iespēju par radošajām aktivitātēm paviljonā atbildīgajai komandītsabiedrībai "Expo 2015" nekavējoties sākt ekspozīcijas montāžas darbus, darot to paralēli ar citiem būvdarbiem. Visu darbu pilnīga pabeigšana plānota līdz nākamā gada 20.aprīlim, lai atlikušajās dienās līdz starptautiskās izstādes "World Expo" sākumam maijā varētu veikt iekārtu testēšanu un pieņemšanas-nodošanas formalitātes.

Rīga, 17.dec., LETA.

Foto: Ieva Lūka/LETA.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai