abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Privātās un publiskās partnerības projekti varētu celt vispārējo standartu ceļu būvē : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Privātās un publiskās partnerības projekti varētu celt vispārējo standartu ceļu būvē

Privātās un publiskās partnerības projekti varētu celt vispārējo standartu ceļu būvē
Transporta infrastruktūra ir tā joma Latvijā, kur privātās un publiskās partnerības projekti (PPP) varētu celt vispārējo standartu ceļu būvē, intervijā aģentūrai LETA norāda "Sorainen" partneris un zvērināts advokāts Rūdolfs Eņģelis.

Viņš skaidro, ka, pirmkārt, šī ir joma, kur vajadzības ir augstas, un, otrkārt, tā kā objekts būs jāuzbūvē kvalitatīvi, jo PPP projektā būvētājam nākamos 15 gadus ceļš būs pašam jālāpa, tad tas palielinās konkurenci attiecībā uz kvalitāti.

Šādu projektu realizācija ekonomikai palīdzot. Pat ja uzvarētājs būšot starptautisks būvniecības uzņēmums, "viņi jau visus būvniekus neatvedīs no Rietumeiropas un līdz ar to izmantos Latvijas apakšuzņēmējus". Pieprasījums būvniecības tirgū arī pieaugšot.

Ja izdošoties realizēt lielu, sekmīgu PPP, tas noteikti būs liels stimuls izvērstai PPP programmai valstī. "Starptautiskais tirgus jutīs komfortu, ka ir viens precedents - ir parakstīts līgums, nekas nav apstrīdēts, ir iesaistījušies nopietni partneri un bankas," uzsver advokāts.

Banner 280x280

Valstij esot jākonkurē ar citiem tirgiem, kur precedenti ir jau bijuši vairāki. Vienmēr pretendentiem ir izvēle - nākt jaunajā tirgū vai būt tirgū, kur drošības pakāpe ir lielāka. Vienmēr esot jārēķinās, ka pretendentiem jātērē lieli resursi. "Nezinu, cik līdzekļu tika iztērēts divu gadu periodā "Sēnītes" PPP projekta periodā, bet atceros, ka biju kādā seminārā Londonā par šādiem projektiem. Toreiz kāds uzdeva jautājumu, kādas varētu būt pretendenta izmaksas, ja startē uz konkursu par 100 miljonus mārciņu vērtu slimnīcas projektu. Atbildē tika minēti aptuveni trīs miljoni mārciņu. Tas cipars ir pietiekami liels, lai gan tas ietver ne tikai tiešos izdevumus, bet arī pretendenta iekšējo resursu izmaksas, piedaloties konkursā," skaidro Eņģelis.

Kā ziņots, pirms krīzes pēc vairākām iepirkumu kārtām tika apturēts autoceļa būves projekts no Rīgas līdz "Sēnītei". Patlaban aktualizēts ir projekts par publiskās un privātās partnerības (PPP) procedūras sākšanu Ķekavas apvedceļa izbūves projektam. Paredzētais partnerības līguma termiņš ir 23 gadi, kas ietver projektēšanas un būvniecības darbus - trīs gadus un apsaimniekošanai - 20 gadus. Plānotā partnerības iepirkuma līguma kopējā līgumcena ir 159,7 miljoni eiro.

Rīga, 3.marts, LETA.

Foto: Edgars Priedītis/LETA.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai