abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Pret Rīgas īpašumu izpārdošanu savākts ap 1000 parakstu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pret Rīgas īpašumu izpārdošanu savākts ap 1000 parakstu

Pret Rīgas īpašumu izpārdošanu savākts ap 1000 parakstu

"Lucavsalas eko kopienai" kopā ar apvienību "Free Riga" nedēļas laikā izdevies savākt aptuveni 1000 parakstu pret Rīgas pašvaldības īpašumu izpārdošanu, tajā skaitā Lucavsalas mazdārziņu teritorijas un īpašuma Tallinas ielā 10 pārdošanu izsolē.

Aptuveni 600 parakstu savākti tieši no Lucavsalas dārziņu kopējiem un atbalstītājiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Lucavsalas eko kopienas" pārstāvis Jānis Puntulis, precīzs parakstu skaits tiks apkopots rīt, kad tos paredzēts iesniegt Rīgas domes vadībai, Tiesībsarga biroja, Saeimas deputātu frakcijām, premjerministrei Laimdotai Straujumai (V) un citām amatpersonām.

Tāpat nevalstisko organizāciju pārstāvji gatavo alternatīvu scenāriju Lucavsalas attīstībai, paredzot vairāk vietas dārziņiem un zaļajai zonai. Eko kopienas pārstāvji uzskata, ka Lucavsalā ir jāsaglabā sakoptie dārziņi un daļa nesakoptās teritorijas - jāsakārto un jāizmanto pilsētnieku vajadzībām.

Banner 280x280

"Runa nav tikai par dārziņu saglabāšanu. Lucavsala ir pēdējā sala, kas nav sabojāta ar daudzstāvu apbūvi. Privatizācija ir trulākais, primitīvākais scenārijs, ko ar to iesākt," skaidroja Puntulis.

Vienlaikus rīdzinieki parakstījušies arī pret virkni citu īpašumu izpārdošanu, par kuru izsolīšanu Rīgas dome lēmusi 8.jūlijā. Aktīvisti pašvaldībai pārmet nekorektu attieksmi - par atsavināmo īpašumu detālplānojuma maiņu sabiedriskās apspriešanas tiek rīkotas vasarā, laikā, kad normāli cilvēki Rīgā neuzturas, bet gan dodas atpūsties uz laukiem, dārziņiem, jūru.

Puntulis piebilda, ka parakstu vākšana turpinās - veidlapas ar prasību veikt plaši izziņotu sabiedrisko apspriešanu par šo objektu tālāku nākotni un prasību pārtraukt pašvaldības īpašumu iztirgošanu bez sabiedriskās apspriešanas iespējams lejuplādēt interneta vietnē "http://failiem.lv/g/vuxbgkf#aa/Anketa.doc", savukārt pēc tam aizpildītās anketas iespējams nodot gan Vecrīgā, kafejnīcā "CocoLoco", Pēterbaznīcas ielā 17, gan Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15, gan arī tējnīcā "Matērija", Pārdaugavā, Mūkusalas ielā 17.

Kā ziņots, neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu 8.jūlijā nolemts pārdot izsolē pašvaldībai Lucavsalā piederošos 10 zemesgabalus 102,9 hektāru platībā.

Lucavsalas aizstāvjiem vienīgā iespēja paust savu viedokli bija pikets pie Rātsnama pirms domes sēdes, jo pašvaldības deputāti sēdes laikā un arī iepriekš notikušajā Pilsētas attīstības komitejā atteicās uzklausīt iedzīvotāju sakāmo.

Domes 8.jūlija sēdē atsavināšanai tika nodota arī virkne citu īpašumu, kas iepriekš tika paredzēti izglītības iestāžu vajadzībām, tostarp pašvaldības nekustamo īpašumu Rīgas centrā, Tallinas ielā 6, 10 un 12a, kur vēl pirms pāris gadiem Rīgas dome par vairākiem miljoniem bija apņēmusies būvēt bērnudārzu, 1197 kvadrātmetrus lieli zemesgabalu Skolas ielā 32, kur līdz šā mācību gada beigām jūgendstilā būvētā piecstāvu ēkā darbu turpina Rīgas Herdera vidusskola, kā arī pašvaldībai piederošo 52 334 kvadrātmetru zemesgabalu Murjāņu ielā 72, kur saskaņots būvprojekts un izbūvēti Rīgas nedzirdīgo bērnu skolas un stadiona pamati. Zem izsoles āmura nonāks arī 3651 kvadrātmetru liels zemesgabals Dainas ielā 8, kas iepriekš paredzēts multifunkcionāla kultūras centra būvniecībai.

Jau ziņots, ka apvienības "Free Riga" dalībnieks mākslas centra "Totaldobže" saimnieks Kaspars Lielgalvis iepriekš norādījis, ka lēmums pārdot pašvaldības īpašumu Tallinas ielā 10 nācis kā "zibens no skaidrām debesīm", jo iepriekš ar pašvaldību spriests par iespējām attīstīt pašvaldības un nevalstiskā sektora mākslas un kultūrvides sadarbības projektus. Tāpēc arī kustība "Free Riga" iesaistījusies parakstu vākšanas kampaņā.

Kā liecina informācija Rīgas domes Īpašuma departamenta mājaslapā, izsoles par minētajiem īpašumiem pašvaldība grasās rīkot jau šā gada otrajā pusē.

Rīgas domes opozīcijas deputāti uzskata, ka Rīgā tiek īstenota pilsētas īpašumu izpārdošanas kampaņa, lai papildinātu budžetu, kura deficīts izaudzis nesaimnieciskas darbības rezultātā.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) iepriekš skaidroja, ka pašvaldībai nav un nebūs naudas, lai sakārtotu un uzturētu tik apjomīgu teritoriju kā Lucavsala, jo tajā nepieciešamas apjomīgas investīcijas infrastruktūras izbūvei. Investora piesaiste esot vienīgais šī zemesgabala attīstības veids, turklāt pilsēta tādējādi iegūtu jaunas darbavietas un papildu nodokļu ieņēmumus, par ko maksāt par sabiedrisko transportu un finansēt citas vajadzības.

Rīga, 28.jūl., LETA.

Foto: Ieva Čīka / LETA

2014.gada 29.jūlijā

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai