abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Plūdu aizsargdambja projekta pabeigšanai nepiešķir gandrīz vienu miljonu eiro : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Plūdu aizsargdambja projekta pabeigšanai nepiešķir gandrīz vienu miljonu eiro

Plūdu aizsargdambja projekta pabeigšanai nepiešķir gandrīz vienu miljonu eiro

Valdība šodien neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu gandrīz viena miljona eiro apmērā, lai Ogrē varētu pabeigt plūdu aizsargdambja projekta realizāciju.

Valdība neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Ogres novada pašvaldībai ieteiks aizņemties līdzekļus, lai sāktu projektu īstenot. Projekta īstenošanai plānots piesaistīt arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus, norādot, ka šis projekts ir starp prioritārajiem un nav atliekams.

Lai pabeigtu objekta būvniecību, kopumā ir nepieciešams 1,31 miljons eiro. No šīs summas Ogres novada pašvaldība ir gatava segt 30% jeb 393 254 eiro, bet no valsts budžeta bija nepieciešama pārējā summa - 917 594 eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skaidro, ka šobrīd grunts uzbērums pagaidu aizsargdambim ap Ogres upi nepilda pilnvērtīga dambja funkcijas, bet gan plūdu gadījumā var radīt būtiskus un neparedzamus zaudējumus iedzīvotājiem un infrastruktūrai, kā arī līdz šim veiktajiem Ogres upes dambja rekonstrukcijas būvdarbiem.

Banner 280x280

Ogres novada pašvaldībā ir izstrādāts projekts "Ogres upes neapplūstoša aizsargdambja Ogrē rekonstrukcija". Ņemot vērā projekta sarežģītību, tas ir sadalīts četrās kārtās. Projekts paredz Ogres upes neapplūstošā aizsargdambja tehnisko apsekošanu, izpēti un projektēšanu, kur pirmajā kārtā tika novērsti dambja avārijas izskalojumi un veikta Norupītes izteces zonas nostiprināšana. Otrajā kārtā tika veidots savienojošais dambis un būvēta sūkņu stacijas ēka, lai novērstu Ogres upes palu ūdeņu un ledus krāvumu ieplūšanu Norupītes grīvā. Trešajā kārtā tika pilnībā aprīkota sūkņu stacija ar piebraucamiem ceļiem, 20 kilovatu augstsprieguma līniju un transformatora apakšstaciju. Projekta ceturtā kārta paredz pagaidu dambja rekonstrukciju, kas maksimāli samazinās Ogres upes palu ūdeņu filtrāciju caur dambja uzbērumu.

Kā norāda ministrija, tikai pilnīga projekta realizācija garantēs pretapplūšanu un nodrošinās Ogres upes aizsargdambja aizsargfunkciju posmā no Norupītes līdz Rūpniecības ielai. Gadījumā, ja netiks veikta Ogres upes aizsargdambja atlikušās daļas rekonstrukcija, jau nākamgad plūdu gadījumā būs atkārtota ēku applūšana tādā pašā vai pat lielākā apjomā, kā tas notika 2013.gada pavasarī.

Pilnīga projekta realizācija garantēs pretapplūšanu un nodrošinās Ogres upes aizsargdambja aizsargfunkciju posmā no Norupītes līdz Rūpniecības ielai. Gadījumā, ja netiks veikta Ogres upes aizsargdambja atlikušās daļas rekonstrukcija, jau nākamgad plūdu gadījumā ēkas atkārtoti applūdīs tādā pašā vai pat lielākā apjomā, kā tas notika 2013.gada pavasarī.

Līdzekļus bija paredzēts piešķirt no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Rīga, 22.jūl., LETA.

Foto: Kārlis Dambrāns / flickr.com

2014.gada 22.jūlijā

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai