abc.lv skaitļos

Lietotāji online89
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Plakanais jumts mājas dizainā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Plakanais jumts mājas dizainā

Plakanais jumts mājas dizainā
Jumts ir viens no galvenajiem elementiem mājas celtniecībā, tādēļ ne velti to dēvē par "piekto fasādi" vai "piekto sienu". Papildus praktiskai funkcijai jumts pilda arī dekoratīvo. Nereti jumts padara māju neparastu, oriģinālu un interesantu.

Slīpie jumti ir visbiežāk izmantotais veids privātmāju būvniecībā, taču pēdējo gadu tendence liecina par biežāku plakano jumtu izmantošanu jaunajos projektos. Šāda veida jumts mudina rūpīgi pārdomāt katru detaļu ar mērķi māju un tās teritoriju izveidot vienā stilā.

Pastāv vairākas plakano jumtu priekšrocības:
* samērā lētas būvniecības izmaksas;
* pārdomāta un droša sniega un ūdens novākšanas sistēma;
* dizaina daudzveidība;
* iespēja izmantot plaša spektra materiālus.

Tieši plakanā jumta nelielā platība nodrošina zemas būvniecības izmaksas, vienkāršā montāža neprasa papildus tēriņus. Apkures un elektroapgādes tehnisko elementu uzturēšana arī paveicama daudz vienkāršāk uz plakanas virsmas. Tāpat uz šādas virsmas var izvietot komunikācijas, piemēram, ventilatorus, gaisa kondicionēšanas iekārtas u.c. To arī var uzskatīt par zināmu bonusu tās īpašniekam. Pie tam, mājas fasāde neizskatīsies pārblīvēta ar dažādām ierīcēm, kas neiederas dizaina idejā un bojā mājas un pagalma kopskatu.

Daudzi noteikti šaubīsies, vai plakanais jumts spēcīgu nokrišņu laikā ir drošs, taču uztraukumam nav pamata. Veicot pareizu jumta montāžu, tiek izslēgta lielu sniega blāķu krišana. Parasti sniegs visu ziemu atrodas uz jumta, pēcāk kušanas ūdens nonāk jumta notekā.

Pareizi aprēķināti parametri nodrošina jumta nepieciešamo kravnesību jeb izturību, novēršot sabrukuma risku. Uz dažu būvju plakanajiem jumtiem iespējams pat uzstādīt baseinu.
Tāpat šādu papildus "teritoriju" var izmantot vairākos nolūkos. To var pārvērst par terasi, dārzu, sportošanas zonu un daudz ko citu. Tāpat var izveidot mājīgu stūrīti ar pītām mēbelēm un nojumi.

Banner 280x280

Izmantot plakano jumtu var dažādu stilu ēkām. Taču visvairāk šāds dizaina risinājums piestāv mūsdienīgiem stiliem, piemēram, "hai-tek", minimālisms.

Plakanā jumta būvniecībā vislabāk izmantot gabalmateriālu un lokšņu materiālu. Starp tiem:
* polimēri;
* bitumens;
* bitumena polimēra materiāli;
* mastika.

Tie nodrošina iespēju radīt vienlaidu paklāju.

Apvienojumā ar siltumizolāciju, savilktņiem un nesošajām plātnēm šie materiāli var radīt oriģinālus dizaina risinājumus jumta noformējumā.

Blakus šādam namam harmoniski izskatīsies elementi no dabīgā un mākslīgā akmens, metāla un plastmasas. Terasi var noformēt, piemēram, ar dabīgā koka dēļiem. Taciņa no pareizā formā izvēlētām plāksnēm izcels būves formālu, bet tajā pašā laikā stilīgu un modernu izskatu.

Ja piemājas teritorijā ir citas būves, piemēram, pirts, garāža, saimniecības telpa, tās nepieciešams veidot tieši tādā paša stilā, tādā veida sasniedzot visa ansambļa harmoniju. Lieliski kopainā iederēsies dīķis vai baseins. Apgaismes elementi var būt noslēpti, vislabāk izmantot punktveida apgaismes elementus, kas iebūvēti tieši celtnes sienās, taciņās un citās konstrukcijās.

Foto: remontbp.com
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai