abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Pirmsskolas izglītības iestāde "Austriņa" : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pirmsskolas izglītības iestāde "Austriņa"

Pirmsskolas izglītības iestāde "Austriņa"
Pirmsskolas izglītības iestāde "Austriņa" Valdeķu ielā ir pirmais no jauna uzbūvētais pašvaldības bērnudārzs galvaspilsētā pēdējos 19 gados. Projekts realizēts pēc programmas "Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība nacionālas un reģionālas nozīmes centros". Projekta realizācijai tika piesaistīts ES līdzfinansējums, kā arī valsts budžeta dotācija; kopējās būvniecības izmaksas sasniedza gandrīz 4,3 miljonus latu. Bērnudārzs 21. gadsimtam "Austriņas" būvniecība notika pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma. Projekta realizācijai ar būvkompāniju "Merks" tika noslēgts apvienotais projektēšanas–būvniecības līgums, savukārt pasūtītāja intereses projektā pārstāvēja SIA "Projektu vadības un uzraudzības birojs" (SIA "PVAB"), ar ko tika noslēgts līgums gan par projekta vadību, gan par būvuzraudzību. Jāpiebilst, ka sākotnējo ēkas projektu izstrādāja SIA "Skonto būve", kas projekta gaitā līdzdarbojās kā SIA "Merks" arhitektūras daļas apakšuzņēmējs. Bērnudārza būvniecība tika sākta 2008. gada oktobrī, savukārt svinīgā atklāšana notika 2009. gada 16. septembrī. "Austriņa" kā plānojuma, tā inženiertehniskā aprīkojuma ziņā ir projektēts un būvēts kā mūsdienīgs 21. gadsimta prasībām atbilstošs bērnudārzs un ir paredzēts 235 bērniem. Sākotnēji paredzētais bērnu skaits bija 152, taču, ņemot vērā vietu trūkumu Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs un garās rindas, projektā tika veiktas izmaiņas, kas ļāva to optimizēt un vietu skaitu būtiski palielināt. Jaunajā ēkā ir rotaļu telpas, guļamtelpas, telpas radošajām nodarbībām, sporta komplekss, kā arī divi atsevišķi slēgtie peldbaseini – viens 30 cm dziļš mazākajiem, otrs – 70 cm dziļš vecāko grupiņu audzēkņiem. Lai arī izmērā nelieli, baseini ir izbūvēti un tehnoloģiski aprīkoti atbilstoši visām prasībām ar ūdens attīrīšanu, recirkulāciju, mitruma savākšanu, ventilāciju, klimata kontroli baseinu telpās utt. Atsevišķās telpās ir ierīkota plaša, gaiša un augstākajām higiēnas prasībām atbilstoša ēdnīca.
"Austriņas" galvenās ēkas apbūves laukums ir 2093 m2, ēkas kopējā platība divos stāvos – 2010,1 m2. Bērnudārza teritorijā, kas kopā aizņem 10 726 m2, izvietoti astoņi ar dažādām atrakcijām aprīkoti spēļu laukumi, sporta laukums, kā arī četras nojumes. Sporta laukumam, kuru izbūvēja kompānija "Gumimix", izmantots "EP court" gumijas segums, kas tiek izgatavots pēc uzlietās grīdas metodes. Tas ir elastīgs, ūdens necaurlaidīgs un UV izturīgs gumijas segums bez šuvēm; "EP court" neietekmē ne karstums, ne aukstums, un ziemā uz tā var veidot arī slidotavu. Kompānijas "KSIL Baltic" izveidotais spēļu laukumu aprīkojums – šūpoles, smilšu kastes, slīdkalniņi, karuseļi, vingrošanas komplekss u.c. – ir izvēlēts atbilstoši starptautiskajiem normatīviem EN 1176 "Par spēļu laukumu aprīkojuma drošību".{BREAK}
JĀNIS ŠPERBERGS, SIA "MERKS" CELTNIECĪBAS DIREKTORS: "Projektā ir nopietni domāts par drošību. Maksimāli ir apgrūtināta nepiederošu personu piekļuve. Ap visa dārziņa teritoriju ir ierīkota infrasarkano staru perimetra signalizācija. Katrai grupiņai ir atsevišķa ieeja un atsevišķs namrunis, ar kuru, izmantojot vai nu paroli, vai kodu, vecāki piezvana vadītājai, respektīvi, sveši cilvēki iekšā iekļūt nevar. Norobežota ir arī saimniecības zona, kuras darbinieki nevar iekļūt bērniem atvēlētajā teritorijas daļā. Protams, tas viss ir risināts humāni un mūsdienīgi."
VINETA VERIKA, BŪVPROJEKTA VADĪTĀJA, SIA "MERKS": "Jāatzīst – bērnudārza apkārtējā vide ir diezgan depresīva. Kad ieraudzīju būvlaukumu, pirmā doma bija – kur vēl ko trakāku var izdomāt, kā te kaut ko celt. Taču tagad, kad bērnudārzs ir gatavs, vide ir kļuvusi daudz patīkamāka, sakārtotāka, un krāsainā ēka kvartālā ienes patīkamu akcentu. Projekta ietvaros ir izbūvēta arī jauna iela, un, ja vēl izdotos sakārtot pretējā pusē esošo nepabeigto konstrukciju, viss būtu kārtībā."
Tradicionāli risinājumi un konstrukcijas
Ēkas būvniecībā galvenokārt izmantoti tradicionāli risinājumi. Dārziņam atvēlētajā zemesgabalā bija būvniecībai pateicīgas un labas gruntis, tādējādi celts tika uz sekliem klasiskajiem lentveida pamatiem. Nesošās sienas veidotas no keramzīta blokiem, pārsegumi – no monolītā dzelzsbetona. Ēkai ir savietotais jumts ar mīksto ruļļu segumu. Sienu apdarē izmantots dekoratīvais apmetums un krāsainu dekoratīvo "Minerit" plātņu apšuvums, kas nostiprināts uz metāla karkasa. Stiklotās piekārtās fasādes risinājumam izmantota "Shuco" alumīnija profilu piekārtās fasādes sistēma F50+. AIVARS MATĪSS, PROJEKTA BŪVUZRAUGS, SIA "PVAB": "Objekta apjoms nav tik liels, lai būtu jāievieš kādas jaunas tehnoloģijas un risinājumi. Uz tik nelielu apjomu standarta tehnoloģijas ir lētas. Ir standarta ģeometrija, nav liela laiduma telpu, un līdz ar to arī nav specifisku konstruktīvu prasību. Projekta gaitā, vadoties pēc laika apstākļiem, nedaudz racionalizējām savietotā jumta risinājuma mezglus, izmantojām iespējas, kādas mums bija konkrētajā laikā, strādājot mīnusa grādos. Nesošās konstrukcijas iznāca būvēt ziemas un rudens periodā, daļēji šajā laikā tika izveidotas arī komunikācijas. Apdares darbi tika veikti pavasarī, kad ēka jau bija apžuvusi, kā to prasa tehnoloģija. Objekts nebija sarežģīts, varbūt vienīgi tas, ka tika izmantotas daudzas un dažādas inženiertīklu tehnoloģijas – baseini ar pilnu aprīkojumu, piespiedu ventilācijas sistēma, apjomīgi vājstrāvas tīkli ar modernu apsardzes signalizāciju u.tml. Bet tas nav nekas ārkārtējs – tādam kā drošības, tā komforta ziņā vajadzētu būt katram mūsdienīgam bērnudārzam. Sarežģītākais projektā varbūt bija pārplānošana uz lielāku bērnu vietu skaitu, kas, protams, bija saistīta gan ar izmaiņām virtuves tehnoloģijās, gan ar izmaiņām plānojumā, gan ar daudziem saskaņojumiem institūcijās – vienlaikus iekļaujoties termiņā un racionalizējot to visu izmaksās, tas nemaz nebija tik vienkārši izdarāms." JĀNIS ŠPERBERGS: "Būvniecības metodes bija tradicionālas. Uzsvaru, ciktāl tas bija iespējams, likām uz vietējo ražotāju materiāliem, tāpat arī aprīkojumu maksimāli centāmies uzticēt vietējām kompānijām. Piemēram, virtuves aprīkojumu izgatavoja "Vitrum", arī koka mēbeles pasūtījām nelielai vietējai kompānijai, kas visu izstrādāja ļoti precīzi un racionāli. Kā pilnīgs jaunums šajā projektā bija pacēlājs cilvēkiem ar kustību traucējumiem no pirmā uz otro stāvu – mēs savā praksē šādu iekārtu uzstādījām pirmoreiz."
VINETA VERIKA: "Bērnudārzs nav tā vieta, kur aizrauties ar jaunām celtniecības tehnoloģijām. Galvenais ir ievērot ļoti stingras plānojuma normas, kas jau tā uzliek pietiekami lielu slogu. Jādomā par aktu zāles izvietojumu, plašiem gaiteņiem, tāpat ir normēta kvadratūra grupiņām, podu skaits labierīcībās utt. Ir jābūt pārdomātām plūsmām – kur iet iekšā un kur laukā, kur staigā personāls, apmeklētāji, kā nolasāma saimniecības zona utt. – liekot uzsvaru uz to, lai visas plūsmas būtu labi organizētas un nejauktos savā starpā. Projektētājiem tas viss jāņem vērā, tai pašā laikā gribas visu optimizēt, lai nav nesaprātīgu risinājumu. Katrā ziņā biroju ēku noteikti var saplānot un saprojektēt daudz efektīvāk nekā bērnudārzu – tieši daudzo specifisko prasību dēļ. Viss ir saplānots un izveidots organiski, un aktivitātes var notikt paralēli – gan darbs grupiņās, gan mākslas nodarbības, arī sporta nodarbības un baseina apmeklējums, un nav nevienam jāgaida, kamēr kādas telpas atbrīvosies. Rēķinoties, ka bērni ir lieli meistari uz tādām lietām kā iebāzt pirkstiņus visos caurumos un izskrūvēt visas atrastās skrūvītes, protams, ir jāpadomā par katru sīkumu apdarē. Tāpēc liels uzsvars tika likts uz apdares kvalitāti – rokturi jāpiestiprina tā, lai tos nevar noskrūvēt, kārtīgi jāiestrādā kājlīstes, lai tās kāds spēlējoties nenorauj pa visu perimetru u.tml. Ar biroju ēku ir vienkāršāk – piemēram, nepielīmēsi paklāju pie grīdas, un to neviens piecus gadus pat nepamanīs, bet bērni to atklās ļoti ātri."
Labs rezultāts īsā termiņā Bērnudārza celtniecībā un ierīkošanā kopumā piedalījās gandrīz 50 darbuzņēmēji un piegādātāji; kopumā projekts tika realizēts rekordīsā laikā, turklāt darbi tika pabeigti mēnesi pirms līgumā noteiktā termiņa. JĀNIS ŠPERBERGS: "Protams, būvniecības gaitu mazliet piebremzēja izmaiņas projektā, kas nāca klāt darbu laikā, un izmaiņas nekad nenāk viegli. Bijām gatavi visu realizēt 2–3 mēnešus pirms termiņa, taču izmaiņu dēļ visu izdevās paveikt mēnesi pirms termiņa. Diezgan dramatisks bija pats celtniecības sākums, jo tai apkārtnē zaga visu pēc kārtas. Vienu nakti no būvlaukuma tika nozagti pat prožektori – sargs pamanīja tikai to, ka pēkšņi paliek tumšs. Taču ar laiku viss normalizējās. Celtniecība kopumā noritēja ļoti raiti, visi apakšuzņēmēji savus pienākumus izpildīja tempā un termiņos. Nebija neviena darbuzņēmēja, ar ko mēs būtu neapmierināti, kas arī ir retums – parasti ir vismaz viens vai divi, ko ierakstīt melnajā sarakstā. Domāju, daudz ko nozīmē arī projekta vadītāja personība."
VINETA VERIKA: "Projektēšanas daļa bija diezgan sarežģīta ar to, ka bija nepieciešamas izmaiņas – gan saistībā ar normatīvo bāzi, gan ar pasūtītāja prasībām, kad tika nolemts par bērnudārza vietu skaita palielināšanu. Piemēram, sākotnējā projektā par lielu izrādījās aktu zāle, šo daļu optimizējām tā, ka radās iespēja izvietot vēl divas grupiņas. Protams, līdz ar to bija mazliet jāpamaina arī inženiertīklu izvietojums, kanalizācija, tika pamainītas dažas fasādes konstrukcijas, logu izvietojums un citas nianses. Atsevišķām projekta sadaļām bijām piesaistījuši apakšuzņēmējus, taču daudzus mezglus un detaļas projektējām paši. Tas arī ir daudz ērtāk – pašiem būvēt un pašiem projektēt, jo tā jebkuras izmaiņas var veikt daudz operatīvāk." ALVIS KRAUKLIS, PROJEKTA VADĪTĀJS (PASŪTĪTĀJA PĀRSTĀVIS), SIA "PVAB": "Uzskatu, ka kvalitāte objektā ir ļoti laba un sadarbība ar galveno būvuzņēmēju mums bija profesionāli labā līmenī. Būvnieks bija ieinteresēts radīt labu bērnudārzu, un mēs bijām ieinteresēti nodrošināt pasūtītājam labu kvalitāti. Un uzskatu, ka to visu esam veiksmīgi realizējuši. Pasūtītājs ar objektu ir apmierināts, un ceru, ka tikpat apmierināti ir arī tie, kas viņu tagad lieto.{IMAGE NR=13}{IMAGE NR=14} Projekts nebija no sarežģītajiem – tā tomēr bija jaunbūve, ko cēla tukšā vietā. Dokumentācija bija izstrādāta labā kvalitātē, un būvējot faktiski nekādu problēmu un diskusiju nebija. Protams, kaut kādi mezgli un detaļas uz vietas vienmēr ir jārisina, bet tas jau ir normāls darba process. Arī izmaiņas risinājumos, kas tika veiktas būvniecības laikā, tika rūpīgi analizētas, taču kvalitāte ir saglabāta, un nekas netika salētināts uz materiālu kvalitātes rēķina. Darbus pabeidzām mēnesi ātrāk, bet nodošanas procedūra netika sasteigta, būvnieks nesteidzoties un kārtīgi pabeidza visus darbus un tikai tad nodeva atslēgas pasūtītājam." Uldis Andersons FOTO: no SIA "Merks" un SIA "PVAB" arhīva Latvijas Būvniecība #6 Objekta nosaukums: pirmsskolas izglītības iestāde – bērnudārzs "Austriņa". Atrašanās vieta: Valdeķu iela 58a, Rīga. Pasūtītājs: Rīgas domes Īpašuma departaments. Projekta vadība: SIA "PVAB". Projekta vadītājs (pasūtītāja pārstāvis): Alvis Krauklis. Projektētājs: SIA "Merks". Būvprojekta vadītāja: Vineta Verika. Arhitektūras daļa: SIA "Skonto būve". Projekta arhitektūras daļas vadītāja: Inese Maurāne. Būvkonstrukcijas: SIA "MDK konstruktori". Būvkonstrukciju daļas vadītājs: Aleksandrs Piskurs. Būvuzraudzība: SIA "PVAB". Projekta būvuzraugs: Aivars Matīss. Galvenais būvuzņēmējs: SIA "Merks". Projekta vadītājs (galvenā būvuzņēmēja pārstāvis): Artis Petrovskis. Lielākie darbuzņēmēji: SIA "Laura" – pamati, sienas, pārsegumi, nesošais metāla karkass; SIA "Jaks" – būvlaukuma sagatavošana, zemes darbi; SIA "RBC Trans" – fasādes siltināšana, dekoratīvais apmetums, SIA "Kubs" – jumta siltināšana, seguma izbūve; JSC "Hrono Fasadai" (Lietuva) – ārdurvju, logu, stikla vitrīnu montāža; SIA "Korogrīdas" – melno klona grīdu izbūve; SIA "B&B", SIA "Kvadrum" – starpsienu izbūve, apdares darbi; SIA "Reaton", SIA "AMB", SIA "Vivarec" – flīžu piegāde; SIA "Kolada" – metāla konstrukciju ugunsdrošais krāsojums; SIA "UBB" – moduļtipa piekārtie griesti; SIA "J-Projekts" – grīdas segumu izbūve; SIA "Vauksa" – iekšdurvis; SIA "Upesmuiža" – betona pakāpieni; SIA "Alistron" – centrālo kāpņu pakāpieni; SIA "Krāsu serviss" – grīdu krāsošana ar epoksīda krāsu; SIA "Latinmet" – margas un ugunsdzēsības kāpnes; AS "Ceļu pārvalde" – labiekārtošana, ceļi, laukumi; SIA "I.N. Baltijas grupa" – rotaļu laukumu segums; SIA "Gumimix" – sporta laukuma segums; SIA "Lightsome" – žoga izbūve; SIA "KSIL Baltic" – rotaļu laukuma aprīkojums; SIA "Fablex" – lifta montāža; SIA "Ragma", SIA "Rauko", SIA "Mežarogas", SIA "Pinus dizains" – mēbeles un iekārtas; SIA "Pinus GB" – krēsli; SIA "Sporta halle" – sporta zāles aprīkojums; SIA "Standard Latvia" – mīkstās mēbeles; SIA "Latinwest" – baseinu tehnoloģijas; SIA "Vitrum" – virtuves tehnoloģiskās iekārtas; SIA "Moduls" – elektrība un vājstrāvas; SIA "Jukad" – UK ārējie un iekšējie tīkli, apkure; SIA "Ionica" – ventilācija; SIA "Vārsts" – siltumapgāde; SIA "GSC" – ģenerāltīrīšana. Būvniecības izmaksas: 4,3 milj. Ls. Būvdarbu sākums: 2008. gada oktobris. Būvdarbu beigas: 2009. gada septembris.
Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 16. aprīlī, atbalstīja jaunus noteikumus* par teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu galvaspilsētā, kas paredz nodrošināt sakoptu pilsētvidi, vienlaikus neuzliekot pārmērīgu slogu iedzīvotājiem atsevišķu teritoriju kopšanas nodrošināšanai. Noteikumi vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Būvmateriāli un būvkonstrukcijas, tirdzniecība":