abc.lv skaitļos

Lietotāji online85
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1278
Ekspertu atbildes3041
Pētnieks: ES noteiktās sankcijas Krievijai Latvijas enerģētikas jomu neskars : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pētnieks: ES noteiktās sankcijas Krievijai Latvijas enerģētikas jomu neskars

Pētnieks: ES noteiktās sankcijas Krievijai Latvijas enerģētikas jomu neskars

Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas Krievijai Latvijas enerģētikas jomu neskars, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedriskās politikas centra "Providus" enerģētikas pētnieks Reinis Āboltiņš.

Viņš uzskata, ka ES noteiktās trešās fāzes ekonomiskās sankcijas Krievijai tiešā veidā nevar ietekmēt Latviju, jo valsts neeksportē tās tehnoloģijas un iekārtas, kuras minētas sankciju sarakstos. "Es gan neesmu drošs par militārajām tehnoloģijām, taču interesants ir fakts, ka sankcijas ietver arī programmnodrošinājumu. Iespējams, ka ir kādi komersanti, kuri nodarbojas ar to eksportu, taču man par to nav informācijas," atzina pētnieks.

"Sankcijas vairāk skars Krievijas naftas sektoru, jo tiks ierobežots tehnoloģisko iekārtu eksports no ES dalībvalstīm uz Krieviju. Tas būtiski ietekmēs Krievijas naftas izpēti un ieguvi, tostarp Arktiskajos reģionos. Ja nemaldos, runa ir arī par slānekļa naftas ieguvi, kurai netiks piegādātas nepieciešamās tehnoloģijas," sacīja Āboltiņš, neslēpjot pārsteigumu, ka vienošanās par sankcijām paredz, ka tehnoloģiju eksports tiek apturēts tikai tādā gadījumā, ja tam piekrīt dalībvalstu kompetentās institūcijas.

"Vismaz no tās redakcijas, kuru aplūkoju, nākas secināt, ka pastāv šāda pieeja. Tur nav minēts pilnīgs tehnoloģiju un iekārtu aizliegums, tos drīzāk var nosaukt par ierobežojumiem. Vēl viena kopīga iezīme sankcijām ir tā, ka tās attieksies tikai uz jaunajiem projektiem. Tie, kas līdz šim ir apstiprināti, paliek spēkā," skaidroja pētnieks.

Banner 280x280

Jautāts, kādēļ sankcijas varētu neattiekties uz visām tehnoloģijām un iekārtām enerģētikas jomā, Āboltiņš pieļāva iespēju, ka par atsevišķām jomām ES bija grūtības vienoties, nepanākot kopsaucēju. "Tomēr arī šis ir pietiekami skaidrs signāls Krievijai. Lielbritānijas enerģētikas kompānija "British Petroleum" ir jau sākusi raizēties par saviem 20% akciju Krievijas naftas giganta "Rosneft" koncernā. Tam visam varētu būt ekonomiskas un komerciālas sekas attiecībā uz vairākiem ES dalībvalstu uzņēmumiem," pieļāva pētnieks.

Runājot par sankciju ietekmi uz Krievijas ekonomiku, Āboltiņš skaidroja, ka naftas eksports Krievijai sniedz ļoti lielus ienākumus, taču gāzes sektors, kuram ir vēl lielāka ietekme un nozīme, no šīm sankcijām nekādā veidā necietīs.

"Tam gan ir zināma racionālā loģika - gāzes piegādes ES joprojām ir pietiekami nozīmīgas, veidojot aptuveni 20% no kopējām piegādēm. Tas nav maz," viņš atzina. "Protams, ES varētu iepirkt gāzi no citām valstīm. Arī Baltijas valstīm ir jāsāk rīkoties, atverot gāzes tirgu, nodrošinot ES trešās paketes prasības par brīvu elektroenerģijas un gāzes piegādi. Šajā gadījumā runa ir par brīvu piekļuvi gāzes pārvada sistēmām Baltijas valstīs. Tāpat ir jārunā par gāzes krātuvju izmantošanu. Lietuva savējo pabeigs jau rudenī, ja vien nenotiks nekas ārkārtējs. Cik man ir zināms no diplomātu avotiem Lietuvā, ir jau notikušas sarunas ar "Statoil" pārstāvjiem. Viss varētu notikt daudz aktīvāk, ja Latvija nebūtu lēmusi atlikt tirgus atvēršanu," uzskata Āboltiņš.

"Ja Lietuvas terminālis sāks strādāt un kāds mums būs gatavs ko piegādāt par konkurētspējīgu summu, salīdzinot ar Krievijas "Gazprom", mūsu enerģētikas neatkarība varētu sākties jau šī gada beigās. Mums nevajadzētu gaidīt līdz 2017.gadam. Lietuvieši savu darbu ir izdarījuši, vienīgi Latvija kārtējo reizi ir novilcinājusies ar saviem lēmumiem."

LETA jau ziņoja, ka ES jaunajām sankcijām pret Krieviju nevajadzētu ietekmēt dabasgāzes piegādes Latvijai, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Vaicāts, vai valdība, lemjot par atbalstu ES sankciju noteikšanai pret Krieviju, ņēma vērā arī Latvijas energodrošības riskus, Dombrovskis pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra: "Runājot par piegādēm, esam pietiekami drošā situācijā."

Kā ziņots, ES dalībvalstu vēstnieki otrdien apstiprinājuši ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, cerot apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Jaunās jeb tā dēvētās trešās fāzes sankcijas atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, būs vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Rīga, 31.jūl., LETA.

Foto: Ieva Čīka / LETA

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai