abc.lv skaitļos

Lietotāji online75
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Paklājs - nozīmīga interjera sastāvdaļa : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Paklājs - nozīmīga interjera sastāvdaļa

Paklājs - nozīmīga interjera sastāvdaļa
Banner 280x280

Mūsdienu modes tendences liek manīt, ka mājokļa labiekārtošanā aizvien retāk tiek izmantoti paklāji, uzskatot tos par novecojušu interjera elementu. Tomēr, pareizi izvēloties un izvietojot paklājus, interjers var kļūt vēl pievilcīgāks, mājīgāks un komfortablāks.

Papildu savām dekoratīvajām funkcijām, paklāji, kas darināti no vilnas, palīdz pasargāt cilvēku no saaukstēšanās aukstajā laika periodā. Turklāt tie netīši stimulē mūsu nervu sistēmas stiprināšanos – pateicoties mīkstiem un pūkainiem paklājiem, istabās ir daudz mazāk dzirdami āra trokšņi, pazūd atbalss, un skaļie soļi kļūst pavisam nedzirdami.

Ja gribat, lai paklājs neliktu vilties visā savā kalpošanas periodā, tā izvēli uztveriet nopietni. Jāņem vērā arī telpa, kurai izvēlaties paklāju, jo paklājs, kas nepieciešams vannas istabai atšķirsies no tā, kas nepieciešams viesistabā.

Jebkurš dizainers guļamistabā ieteiks izvietot pūkainu, mīkstu, dabīgu paklāju pasteļtoņos, kas pieskaņots istabas pamattonim. Tāpat guļamistabā iederēsies vilnas paklājs vai paklājs ar garu plūksnojumu. Tie palīdz radīt mājīgu atmosfēru un noslāpēt jebkuru troksni. Ja negribas guļamistabā lielu paklāju, var izmantot vienu vai divus nelielus paklājus uz grīdas pie gultas.

Jāpiebilst, ka paklājs baltā krāsā vai paklājs ar diagonālu zīmējumu palīdzēs vizuāli palielināt nelielu telpu.

Bērnistabai var izvēlēties spilgtas krāsas paklāju ar ģeometrisku zīmējumu un īsu plūksnojumu. Īss plūksnojums padara paklāju izturīgāku pret vairākām mazgāšanās reizēm. Tāpat jāņem vērā, ka paklājā nedrīkst būtu kaitīgu vielu, piemēram, veselībai bīstamu krāsvielu.

Viesistabā lieliski iederēsies liels, grezns paklājs ar oriģinālu ornamentu, kas pieskaņots istabas interjeram. Savukārt, koridoram droši var iegādāties mākslīgu paklāju ar piesātinātu zīmējumu, vēlams, lai būtu gumijas pamats, jo koridora paklājs tiks mazgāts daudz biežāk nekā paklāji, kas atrodas citās istabās. Labierīcību telpā vislabāk izmantot kokvilnas vai sintētisku materiālu paklājus.

Paklāju ražošanā tiek izmantotas dabīgas izejvielas – vilna, zīds, kokvilna un, protams, sintētiskās izejvielas – neilons, akrils, polipropilēns utt.

Protams, katram no paklājiem ir savi trūkumi. Vilnas paklājs ir ļoti mīksts un silts, bet pieprasa rūpīgu uzkopšanu, tam piemīt zemas pakāpes nodilumizturība, "baidās" no kodēm.

Savukārt, zīda paklājs ir elastīgs un ļoti blīvs, līdz ar to arī izturīgs, nodrošinot tā kalpošanu ļoti ilgu laiku. Zīda paklāji ir ļoti plāni un lieliski iederas praktiski jebkurā interjerā. Viens no lielākajiem tā trūkumiem – augsta cena.

Sintētiskie paklāji ir ilgizturīgi, droši lietošanā alerģisko cilvēku mājās, viegli tīrāmi un "nebaidās" no kodēm. Tomēr dizaineri uzskata, ka, izmantojot sintētiskos paklājus, grūtāk radīt "dzīvīgu" interjeru.

Izvēloties paklāju, jāņem vērā dažas nianses, kas palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu:

* Liels paklājs vienmēr pievērsīs uzmanību. Līdz ar to ekskluzīvā interjerā, kurā ir daudz skaistu detaļu vai oriģinālu mēbeļu, vislabāk iederēsies paklājs vienā tonī ar knapi pamanāmu zīmējumu.
* Izmantojot nelielus paklājus, kuru garums nav lielāks par diviem metriem, istabu iespējams sadalīt zonās.
* Mazi, pūkaini paklāji ir lielisks aksesuārs. Tos var izvietot jebkurā telpā kā īpašu interjera akcentu. Tie lieliski izskatās pie kamīna, krēsliem un, protams, arī gultas.
* Ļoti lielu uzmanību jāpievērš paklāja krāsai, īpaši, ja ir vēlme iegādāties lielizmēra paklāju, jo toņa iespaidā telpā var izmainīties.
* Tumšām istabām piestāvēs paklājs siltos toņus, savukārt gaišās istabās – aukstos toņos.
* Uz tumšās grīdas stilīgi izskatīsies paklājs kontrastējošā krāsā.
* Izvēloties lielo paklāju, jāņem vērā svarīgs nosacījums – attālumam no sienām līdz paklāja malām ir jābūt 15 – 20 cm.

Foto: www.remontbp.com

 
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai