abc.lv skaitļos

Lietotāji online12
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Pagalma kopšanai nepieciešamais inventārs : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pagalma kopšanai nepieciešamais inventārs

Pagalma kopšanai nepieciešamais inventārs


Laikam ejot, dārza un pagalma kopšana kļuvusi krietni vienkāršāka – roku darbu aizstāj benzīna un elektriskās ierīces. Šāda tehnika nav ļoti dārga, taču pastāv vajadzība izvērtēt, kura tad visvairāk nepieciešama.


Lai pagalms un dārzs izskatītos labi, pirmkārt, nepieciešams kārtīgi rūpēties par zālienu. Ikvienam namīpašniekam noteikti nepieciešams iegādāties durlāpstu, kas noder ne tikai mauriņa kopšanai, bet arī visas pieguļošās teritorijas uzturēšanai kārtībā. Durlāpsta tiek izmantota augsnes sagatavošanai pirms zāliena stādīšanas, kā arī daudziem citiem darbiem. Vienlīdz nepieciešamas ir arī dārza dakšas, kas arī ļoti labi noder augsnes pārrakšanai un visbiežāk tās izmanto zāliena aerācijā.

Ne mazāk svarīgi ir dārza grābekļi. Tie nepieciešami augsnes izlīdzināšanai pirms zāliena iestādīšanas. Tāpat grābekļus var izmantot ieklāto zāliena ruļļu blietēšanai, savukārt ziemā tie noder uz zāliena izveidojušās ledus garozas dauzīšanai. Inventāru var papildināt arī ar vēdekļveida grābekļiem, ko parasti izmanto lapu, popes un citu atkritumu sagrābšanai.

Iepriekšminēto grābekļu alternatīva ir slota ar raupjiem sariem, piemēram, bērzu zaru slota. Taču ar to var ne tikai atbrīvot savu dārzu no atkritumiem, bet arī izsijāt kurmju radītās zemes kaudzes.

Papildus visiem iepriekšminētajiem instrumentiem zāliena kopšanā noderēs koka dēlis, kas mazinās dabīgā zāliena izstaigāšanu mākslīgā zāliena ieklāšanas gadījumā. Dārza šķēres izmanto dažu zāliena laukumu apstrādāšanai, tāpat tās var izmantot krūmāju apkopei.

Banner 280x280

Gadījumā, ja pastāv vēlme nodrošināt kvalitatīvu augsnes aerāciju, tad dārza dakšas var aizvietot ar aeratoru, kas vēl labāk irdinās zemes augšējo kārtu un palīdzēs uzņemt skābekli. Aerāciju ieteicams veikt pavasarī un rudenī gadījumā, ja vasara bijusi lietaina.

Lieti noderēs arī dārza veltnis, kas paredzēts augsnes izlīdzināšanai pirms zāliena iestādīšanas vai ruļļu ieklāšanas. Tāpat to izmanto ruļļu blietēšanai.

Lai atvieglotu sev darbu, var iegādāties sējmašīnu – zāliena stādīšanas procesā tā sniedz iespēju vienmērīgi izmētāt zāliena sēklas, mēslojumu, kā arī ķīmiskas vielas, kas palīdzēs iznīcināt nezāles.

Cenšoties nodrošināt skaistu zālienu, nepieciešams uzstādīt laistīšanas sistēmu - automātisko vai manuālo. Automātiskās laistīšanas sistēmas var būt pilnīgi noslēptas, tamdēļ netraucēs cilvēkiem pārvietoties un kopt zālienu. Savukārt, ja nav vēlmes tērēt naudu, zālienu var aplaistīt manuāli, tikai jānodrošina labu, kvalitatīvu šļūteni. Laistīšanu nepieciešams veikt vakarā: nakts laikā ūdens labi iesūcas augsnē un to labi uzņems zāliena sakņu sistēma. Aplaistot dienas laikā, notiek spēcīga ūdens iztvaikošana. Zālienam nepieciešams daudz ūdens, taču jāpiesargās, lai laistīšanas laikā neveidotos peļķes, dažkārt mauriņš nespēj izturēt applūdinājumu.

Visbeidzot - zāles pļāvējs. Jāsaka, ka tas ir viens no dārgākajiem zāliena kopšanas instrumentiem. Pļāvējs sniedz iespēju ātri un līdzeni nopļaut mauriņu, tieši tamdēļ, vēloties savas mājas pieguļošajā teritorijā skaistu zālienu, pļāvējs jāiegādājas noteikti. Manuāls analogs pļāvējam ir trimmeris, ar to var nopļaut zālienu grūti pieejamās vietās vai arī nelielās platībās.

Var iegādāties arī motokultivatoru, ar tā palīdzību var art augsni, tamdēļ to var izmantot augsnes sagatavošanā pirms zāliena iestādīšanas. Tas noteikti ir daudz ērtāk nekā izmantot durlāpstu, taču arī dārgāk. Tomēr tas inventāra sarakstā nav prioritāte un bez tā var iztikt.

Lai zāliens būtu veselīgs, spēcīgs un spilgti zaļš, nepieciešams vismaz trīs reizes gadā veikt zāliena mēslošanu – pavasarī, vasarā un rudenī. Mēslojums stiprina zāli un palīdz tikt vaļā no nezālēm. Bieži vien mēslojums jau sākotnēji satur herbicīdus, kas nodrošina nevēlamu augu apkarošanu. Veicot mēslošanu jāievēro ražotāja ieteikumi – pārāk liels mēslojuma daudzums bojā apkārtējo vidi, var būt cilvēkiem bīstams, sabojāt zāli un zāliena izskatu. Mēslošanas laikā vislabāk izmantot speciālu sietu, ko var iegādāties dārzkopības veikalos.

Lielākā daļa kopšanas instrumentu ir ļoti vienkārši, turklāt, iespējams, jau ir ikviena namsaimnieka īpašumā. Atliek iegādāties tikai nedaudz dārgākus un specifiskākus agregātus, lai pagalma, dārza un zāliena kopšana notiktu pēc iespējas labāk.

Foto: Pleuntje/flickr.com
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai