abc.lv skaitļos

Lietotāji online44
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu automatizācija : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu automatizācija

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu automatizācija

Kā galvenais elektroenerģijas ekonomijas punkts ir gaisa kompresora darba režīma maiņa. Piedāvājam notekūdeņu baseinā uzstādīt "INJECTA" skābekļa līmeņa sensoru, kura iegūto signālu izmantotu, lai ieslēgtu un atslēgtu gaisa kompresoru. Šāda kompresora vadība dod iespēju skābekļa līmeni notekūdeņu baseinā uzturēt optimālā līmenī 
(1,2-2 mg/l). Lai samazinātu tīkla pārslodzi un saudzētu kompresoru, tiks uzstādīti "EMERSON Control Techniques" frekvenču pārveidotāji. Aptuveni aprēķini liecina – ja 80 minūtes kompresors ir ieslēgts un 40 minūtes izslēgts (šāds darba cikls ir empīriski iegūts citās notekūdeņu attīrīšanas stacijās), tad šādā veidā gada laikā var ieekonomēt ~ Ls80 0.
Arī dūņu cirkulācijas sūknim tiks uzstādīta mīkstās palaišanas iekārta, kas ir nepieciešama, ņemot vērā šī sūkņa biežo ieslēgšanās/izslēgšanās ciklu.  Šajā gadījumā tiks ietaupīti naudas līdzekļi par potenciālo dzinēja vai sūkņa remontu, vai pat nomaiņu.
 
Tiks uzstādīts "HORNER" programmējamais loģiskais kontrolleris ar displeju  (PLC), kas nodrošinās gan gaisa kompresora ieslēgšanos atkarībā no spiediena līmeņa, gan nodrošinās datu pārraidi uz galveno centrāli. Pārraidīti var tikt gan ūdensskaitītāja rādījumi, gan skābekļa līmenis, gan signāli par kompresora un sūkņa darbību, gan citi stacijas darbības signāli. Ir iespējams pievienot arī apsardzes signalizācijas datus un elektroenerģijas skaitītāja rādījumus, ja tie ir iegūstami elektriskā signāla veidā. Datu raidīšana notiek tikai pēc centrāles pieprasījuma, vai gadījumos, kad PLC saņem kādu avārijas signālu. GSM/GPRS moduļa nepārtrauktas darbības nodrošināšanai elektroenerģijas padeves pārtraukuma gadījumā tiks uzstādīts UPS bloks.
 
Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu un automātikas shematisks attēls

 
PLC – programmējamais loģiskais kontrolleris "Vipa", veic saņemto signālu apstrādi un dod komandas kompresora un sūkņa ieslēgšanai.
GSM/GPRS – datu pārraides modulis, kas nodrošina saņemto signālu pārraidi īsziņas veidā uz mobilo telefonu vai datoru ar GSM datu pārraides moduli.
Frekvenču pārveidotājs – palaiž dzinēju, pakāpeniski palielinot spriegumu, tādējādi pasargājot dzinēju no mehāniskiem triecieniem palaišanas brīdī, kā arī novērš palaišanas strāvas pīķi.
 
Aprēķins:
- 1. Bez regulēšanas:
Banner 280x280
4kW kompresors;
ieslēgts 24h dienā, 365 dienas gadā;
elektroenerģijas tarifs: 0,08286 Ls/kWh;
4*24*365*0,08286 = Ls 2903,41

- 2. Ar skābekļa satura zondi:
4kW kompresors;
ieslēgts 16h dienā (cikls: 80min iesl.; 40min izsl.), 365 dienas gadā;
elektroenerģijas tarifs: 0,08286 Ls/kWh;
4*16*365*0,08286 = Ls 1935,61

- 3. Ietaupījums:
2903,41-1935,61=967,8*
 
*Iegūtais ietaupījums ir aptuvens un var mainīties atkarībā no notekūdeņu daudzuma un skābekļa daudzuma tajos, kā arī no apkārtējās gaisa temperatūras. Iespējams, ka patreizējais elektroenerģijas patēriņš ir mazāks. Tādā gadījumā saglabājas proporcija, ka tiek ietaupīta 1/3 no līdzšinējā elektroenerģijas patēriņa.
 
Rakstu sagatavoja pārdošanas menedžeris Normunds Rukuts
Publicitātes foto
 
SIA "EMT"
Jelgavas iela 44/46, Rīga, Latvija, LV-1004
Mobilais tālrunis +371 26121008
Tālrunis +371 67602025
Fakss +371 67602028
www.emt.lv

  


  


  



 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai