abc.lv skaitļos

Lietotāji online64
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Ministri neatbalsta VARAM priekšlikumus par būvniecības ieceru vērtēšanu publiskajos ūdeņos : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Ministri neatbalsta VARAM priekšlikumus par būvniecības ieceru vērtēšanu publiskajos ūdeņos

Ministri neatbalsta VARAM priekšlikumus par būvniecības ieceru vērtēšanu publiskajos ūdeņos

Ministru kabineta komiteja šodien neatbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumus par būvniecības ieceru izvērtēšanu uz publiskajiem ūdeņiem.

Līdz ar to VARAM uzdots meklēt citus veidus, kā risināt šo jautājumu līdz Zemes pārvaldības likuma pieņemšanai.

VARAM sagatavotajā ziņojumā bija aprakstīti vairāki priekšlikumi, kas paredz dalītu atbildību par būvniecības ieceru izvērtēšanu. Konkrētos gadījumos būvniecības ieceres izvērtēs pašvaldības, kuru teritorijā atrodas publiskie ūdeņi, konkrētās ministrijas, kā arī pati VARAM.

Ministrija norādīja, ka par būvniecības nozari atbildīgā ir Ekonomikas ministrija. Taču šī uzdevuma izpildīšanai būs nepieciešamas viena līdz divas amata vietas, līdz ar to tam būs nepieciešams arī papildu finansējums no 24 000 līdz 50 000 eiro gadā. Papildu finansējums šī uzdevuma veikšanai būtu nepieciešams arī Finanšu ministrijas pakļautībā esošajai valsts akciju sabiedrībai "Valsts nekustamie īpašumi", kas īsteno valsts politiku nekustamo īpašumu jomā.

Tikmēr VARAM ir vadošā valsts iestāde vides aizsardzībā, teritorijas attīstības plānošanā un zemes pārvaldībā. Taču ministrijai nav speciālistu būvniecības jomā, tāpēc, lai izvērtētu būvniecības ieceres publiskajos ūdeņos, būs nepieciešamas jaunas viena līdz divas štata vietas un papildu finansējums darbinieku algošanai un darba vietas uzturēšanai no 24 000 līdz 50 000 eiro gadā.

Tomēr VARAM piedāvāja izvērtēšanu risināt ar vairākiem variantiem. Piemēram, gadījumos, kad publiskie ūdeņi ir nodoti kādas citas ministrijas pārvaldībā, tai ir tiesības saskaņot būvniecības ieceres. Publisko ūdeņu teritorijā, kas neatrodas dabas rezervātos, nacionālajos parkos vai dabas liegumos, jānosaka tiesības pašvaldībām valsts vārdā izvērtēt un saskaņot dokumentus. VARAM uzskata, ka vienlaikus arī pašvaldībām būtu jāpiešķir tiesības zemes īpašnieka vārdā saskaņot nomnieku ierosinātu kustamo objektu būvniecību publiskajos ūdeņos, kas netiek saistīti ar zemi un ko bez bojāšanas var atdalīt no zemes.

Pārējos gadījumos, kad būvniecības iecere publiskajos ūdeņos izskatāma Ministru kabinetā, dokumentu sagatavošanas tiesības saglabājamas VARAM.

Banner 280x280

Kā norādīja ministrija, šis risinājums pašvaldībām, kuru valdījumā jau ir nodoti publiskie ūdeņi, paplašina tiesības ar tiem rīkoties attiecībā uz būvniecības saskaņošanu un vienlaikus samazina gadījumus, kad būvniecības ieceres saskaņošanai nepieciešams ikreizējs Ministru kabineta rīkojums. Līdz ar to tiek samazināts administratīvais slogs un laika periods objektu, kas nerada būtisku ietekmi uz apkārtējo vidi, bet ir nepieciešama pašvaldību funkciju veikšanai, būvniecībai.

Foto: LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai