abc.lv skaitļos

Lietotāji online56
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
MDF paneļi sienu apdarē: ātri, lēti un skaisti : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

MDF paneļi sienu apdarē: ātri, lēti un skaisti

MDF paneļi sienu apdarē: ātri, lēti un skaisti
Banner 280x280

MDF paneļi ir mūsdienīgs sienu apdares materiāls, videi draudzīgs, montāžā ērts, ekspluatācija drošs un samērā lēts. Tomēr tāpat kā jebkuram citam materiālam arī MDF piemīt zināmi trūkumi.

MDF paneļu montāža reti kad rada grūtības. Parasti tos piestiprina, izmantojot līmi vai arī piestiprina uz latojuma,  izmantojot speciālas skavas, kas savienojuma vietas parada neredzamas.


Priekšrocības un trūkumi


MDF paneļi izskatās ļoti labi, to estētiskais izskats nepieviļ pat neskatoties uz to, ka materiāls ir samērā lēts. Tam ir augsta mitrumizturības pakāpe, kā arī laba skaņas izolācija un  siltumizolācija,  īpaši gadījumos, kad uzstādīts papildu siltinājums.

Lai uzstādītu MDF paneļus nav nepieciešamas papildu zināšanas un prasmes, nav nepieciešamības veikt speciālus sagatavošanās darbus, kas lielā mērā atvieglo visu procesu. Nav nepieciešamības līdzināt sienas, špaktelēt un uzklāt grunti.

Vēl viena ne mazāk svarīga priekšrocība – plaša krāsas un attēlu izvēle. Uz MDF paneļa virsmas tiek uzklāta polimēra plēve vai finierskaida. Vairums gadījumos materiālam piemīt koka krāsa un faktūra. Var izvēlēties paneļus, kas imitē ozolu, priedi vai arī kaut ko eksotiskāku, piemērām, melnkoku. Jebkura stila interjeram var atrast piemērotus MDF paneļus.

Tomēr materiālam ir arī savi trūkumi. Salīdzinājumā ar citiem materiāliem tam ir zema izturības pakāpe. Uz karkasa uzstādīti paneļi sitiena gadījumā var tikt bojāti, piemēram, saplaisāt.

Tāpat materiālam ir zema ugunsdrošības pakāpe. Līdz ar to visu elektroinstalāciju iesaka izvietot speciālos metāliskos gofrējumos. Paneļu laukumi, kas nav pasargāti ar plēvi vai finierskaidu, mitruma tiešā ietekmē uzbriest – tā var notikt ar griezuma vietām. Tās nepieciešams aizklāt ar līstēm. Tomēr arī tas negarantē pietiekamu aizsardzību pret mitrumu.

MDF paneļu izmantošana interjerā

Paneļus var izmantot ļoti dažādu telpu apdarē: kafejnīcās, aktu zālēs, dzīvokļa viesistabās, tirdzniecības centros u.c. Dzīvokļos un privātmājās MDF paneļus visbiežāk izmanto stiklotu lodžiju, balkonu un verandu apdarē. Retāk – virtuvēs un koridoros.

Daudziem šķiet, ka šis materiāls ir garlaicīgs. Tomēr, izmantojot to, var iegūt interesantus rezultātus. Tirgū pieejamie paneļi imitē dažādu veidu kokus, līdz ar to iespējams veidot dažādas kombinācijas, lai iegūtu neprastu efektu.

Interjerā var izmantot tumšākas un gaišākas krāsas paneļus, sarindojot tos pēc kārtas vai arī veidot kombināciju – viena siena apdarīta ar gaišas krāsas paneļiem, otra – ar tumšas.

Pastāv dažādi paneļu uzstādīšanas veidi. Pats izplatītākais variants – paneļu uzstādīšana vertikāli no grīdas līdz griestiem. Paneļu vertikālā izvietojuma rezultātā sienas izskatās vizuāli augstākas, taču telpa šķiet šaurāka. Ja gribas vizuāli paplašināt lodžiju, koridori vai citu telpu, ieteicams horizontāls vai diagonāls paneļu uzstādījums.

Tāpat iespējams apvienot divus uzstādīšanas veidus. Piemēram, trešdaļu sienas ar paneļiem apdarīt vertikāli, savukārt visu pārējo – horizontāli. Salaides vietas var noformēt ar dekoratīvu plāksni. Vēl MDF paneļus var kombinēt ar citiem materiāliem, piemēram, leju apdarīt ar paneļiem, augšā izmantot tapetes vai krāsu.

MDF paneļi lielā daudzumā reti tiek izmantoti dzīvojamās telpās. Apšujot visas sienas ar paneļiem, telpa nebūs īpaši mājīga un atgādinās kuģa kajīti vai vilciena kupeju. Tieši tamdēļ paneļi visbiežāk tiek izmantoti, lai izceltu kādu sienas fragmentu vai izdekorētu mēbeli. Piemēram, ar MDF paneļiem var apdarīt sienu aiz televizora vai izveidot gultas galvgali. MDF paneļi interjerā ļoti labi noder tā saucamo akcenta sienu veidošanai, kas ar savu unikalitāti vienmēr pievērsīs uzmanību.

Foto: www.remontbp.com
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Celtniecības un remonta darbi":