abc.lv skaitļos

Lietotāji online88
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Mazā Versaļa - Rundāles pils : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Mazā Versaļa - Rundāles pils

Mazā Versaļa - Rundāles pils
Rundāles pils celta 18. gadsimtā - laikā, kad Eiropā valdīja apgaismības laikmets. Tā veidota rokoko un baroka stila labākajās tradīcijās, kad par savu vasaras rezidenci to izraudzījās Kurzemes hercogs Ernsts Johans Bīrons. Pils celta pēc Krievijas impērijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta laika posmā no 1736. līdz 1768.gadam.

Rundāles pils divos stāvos ir 138 telpas - pils centrālajā daļā atrodas hercoga apartamenti, labajā spārnā minitnājās hercogiene un pārējie ģimenes locekļi, savukārt austrumu spārnā, kur atrodas vairākas greznas zāles, tika pieņemti viesi. Pils ansamblī ietilpst arī parks un 16 saimniecības ēkas, ko ieskauj kanāls.

Pirms 50 gadiem domubiedri Laimonis Liepa, Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš aizsāka Rundāles pils restaurāciju. Lai pils atgūtu savu 18. gadsimta spozmi, restaurācijas darbos tika ieguldīti 8 420 495 eiro.

Pils apmeklētāji šobrīd var aplūkot parādes telpas, pils centrālo daļu un pilnībā atjaunotos hercogienes apartamentus. No visām 138 telpām, 41 atjaunots Kurzemes hercogistes laika interjers.

Īpaši nozīmīga barokālas pils sastāvdaļa ir dārzs, kas projektēts vienlaikus ar pils ēku. Rundāles pils franču dārzs ir viens no nedaudzajiem Eiropā, kas līdz pat mūsdienām saglabājis savu vēsturisko plānojumu. Desmit hektārus lielā teritorija ir asimetrisks projekts, ģeometriskas figūras, kuras veido četri parteri ar cirptiem bukšu krūmiņiem, ķieģeļu un baltā marmora šķembu laukumiem un zālienu. Gandrīz viena hektāra platībā plešas krāšņš rožu dārzs. Atbilstoši arhitekta plānam, parkā izveidots arī Zaļais teātris amfiteātra formā un paviljons-kafejnīca. Dārzu ieskauj agrākais medību parks, kas veido 72 hektārus lielu platību ap pili.

Pils parādes telpas

Zelta zāle - savulaik kalpojusi kā hercoga galvenā pieņemšanas telpa. Šeit atradās arī viņa tornis. Zālei ir īpaši grezna sienu apdare, ko, izmantojot krāsainu marmoru un zeltītus stuka veidojumus, veidojis Berlīnes tēlnieks J.M.Grafs. Sienas rotā smalki izstrādāti putnu, ziedu un augļu vāžu dekori. Savukārt zāles griestus apgleznojuši gleznotāji F.Martini un K.Cuki, kas Kurzemē bija ieradušies no Pēterburgas. Gleznojumu vadmotīvs ir valdnieka iecelšanu dievu kārtā, kur pašu hercogu simbolizē kara dievs Marss.
Baltā zāle, kas sākotnēji projektēta kā baznīca, otrajā pils celtniecības periodā tika pārveidota par balles zāli. Stuka veidojumi uz sienām ataino dažādas sadzīviskas nodarbes, kā arī simbolizē gadalaikus un četrus pasaules elementus.

Lielā galerija kalpojusi kā pils austrumu spārna parādes ēdamistaba. Galerijas griestu gleznojumi, kas ataino sengrieķu dievu Apollonu sagaidām Auroru, un sienu apdare restaurēti 14 gadus. Finansējuma trūkuma dēļ gleznojumu restaurācija tika pārtraukta 1992.gadā, taču atkal atsākusies 2010.gadā. Galerijas Bohēmijas stila lustras 18. gadsimtā veidojuši latviešu amatnieki.

Mazā galerija sākotnēji tika iecerēta kā pils baznīcas priekštelpa. Šī telpa netika pārveidota  pils būvniecības otrajā periodā, tāpēc saglabājusi paša F.B. Rasrelli projektēto sienu veidojumu apdari. Arhitekts bija iecerējis visā galerijas garumā izvietot spoguļu logus, taču šo ieceri tā arī neīstenoja.

Porcelāna kabinets
, kas atrodas Baltās zāles kāpņutelpas vietā, tika iecerēts kā pretstats Zelta zāles greznībai. Pie tā sienām piestiprinātas dekoratīvas konsoles, kas paredzētas Tālo Austrumu porcelāna vāžu un trauku izvietošanai.

Foto: Stefan Leijon/flickr.com; Artis Rams/flickr.com; Stefan Leijon/flickr.com.

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Celtniecības un remonta darbi":