abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Līdz janvāra vidum elektrības tirgotāju ir nomainījuši 14 197 objektu īpašnieki : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Līdz janvāra vidum elektrības tirgotāju ir nomainījuši 14 197 objektu īpašnieki

Līdz janvāra vidum elektrības tirgotāju ir nomainījuši 14 197 objektu īpašnieki
Patlaban daļai juridisko un fizisko personu veidojas sadarbība ar vairākiem elektrības tirgotājiem, turklāt līdz šā gada 15.janvārim tirgotājs ir nomainīts 14 197 objektos, aģentūru LETA informēja AS "Sadales tīkls".

"Sadales tīkla" valdes loceklis Ilvars Pētersons piebilda, ka objektīvākais tirgotāju maiņas rādītājs ir klientu migrācijas dati "Sadales tīkla" reģistrētajos objektos jeb pieslēguma vietās, nevis klientu skaits.

Dati uz 2014.gada 15.decembri atspoguļoja, cik daudz klientu ir izvēlējušies citu - ne vēsturisko - elektrības tirgotāju, jo notika mājsaimniecību pāreja uz brīvā tirgus nosacījumiem. Savukārt no šī gada "Sadales tīkls" varēs nosaukt kopējo objektu skaitu, kam mainīts tirgotājs. Šī informācija rādīs klientu pāriešanu pie citiem tirgotājiem, nevis vairs tikai virzienā no vēsturiskā tirgotāja.

Līdz šā gada 15.janvārim lēmumu par tirgotāja maiņu ir pieņēmuši 14 197 objektu īpašnieki, kas kopumā līdz 1,3% palielina to objektu skaitu, kas ir nomainījuši tirgotāju decembrī un janvārī. Kopumā "Sadales tīkls" piegādā elektroenerģiju 1,1 miljonam klientu objektu.

"Klientu izvēles iespējas brīvā tirgus situācijā ievieš korekcijas līdzšinējā dalījumā "privātpersonas" un "juridiskās personas", kas mainījušas tirgotāju. Parādās tāda jauna tendence, ka, piemēram, klients, kuram pieder gan dzīvoklis, gan vasaras māja un vēl arī savs privātuzņēmums, ir noslēdzis līgumus nu jau ar diviem tirgotājiem, kam ir bijis izdevīgākais piedāvājums attiecīgajā objektā. Tāpēc, līdzīgi kā citās valstīs ar atvērtu elektroenerģijas tirgu, apkopojam tieši kopējo objektu skaitu, kuros ir mainīts elektrības tirgotājs," uzsvēra "Sadales tīkla" valdes loceklis.

Banner 280x280

Pētersons atzina, ka viens no faktoriem, kas mudina iedzīvotājus visaktīvāk interesēties par tirgotāju piedāvājumiem un izvēlēties, ir ikmēneša elektrības patēriņš, kuram atbilstoši veidojas arī cena. Jo lielāks ir elektrības patēriņš un līdz ar to arī mēneša maksa, jo lielāka motivācija interesēties par tirgotāju piedāvājumiem un izvēlēties izdevīgāko.

Patlaban elektrību brīvajā tirgū aktīvi pārdod 12 tirgotāji, no kuriem četri apkalpo gan mājsaimniecības, gan juridiskās personas. "Sadales tīklā" norādīja, ka dati par katra tirgotāja klientu skaitu, struktūru un klientu izvēlēto tirgotāja piedāvājumu ir pieejami tikai pašiem tirgotājiem.

"Jāņem vērā, ka šie dati atspoguļo, piemēram, mēneša laikā iegūtos klientus vai attiecīgā tirgotāja klientu kopējo statistiku, bet no šiem datiem nevar izdarīt secinājumus par konkrētiem tirgotājiem, starp kuriem notikusi klientu nomaiņa," sacīja Pētersons.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra visas mājsaimniecības elektrību sāka iegādāties atvērtajā tirgū.

Mājsaimniecības elektrību var iegādāties no četriem tirgotājiem - AS "Latvenergo", SIA "Baltcom TV", SIA "220 Enerģija" vai SIA "Win Baltic".

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums bija jāizvēlas līdz 2014.gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

Latvija elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesu sāka 2007.gada 1.jūlijā, kad spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likuma izmaiņas, kas deva tiesības jebkuram elektroenerģijas lietotājam mainīt elektroenerģijas tirgotāju. Saeima 2014.gada 20.martā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 2015.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka līdz 2014.gada 31.decembrim elektroenerģijas piegādē un norēķinos saglabājās līdz šim spēkā esošā kārtība, bet no 2015.gada 1.janvāra visi elektroenerģijas lietotāji, tostarp mājsaimniecības, pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū.

Trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī daudzbērnu ģimenēm tiks sniegts atbalsts 100 un 300 kilovatstundu mēnesī apmērā par cenu, kas ir līdzšinējā Starta tarifa apmērā.

Rīga, 29.janv., LETA.

Foto: Gatis Dieziņš/LETA.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai