abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
"Latvijas Valsts meži" vietumis mežos izbūvē koka autoceļus : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

"Latvijas Valsts meži" vietumis mežos izbūvē koka autoceļus

"Latvijas Valsts meži" vietumis mežos izbūvē koka autoceļus
Lai ietaupītu laiku un resursus kokmateriālu pievešanai pie esoša autoceļa ar mežizstrādes tehniku, VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) šajā sezonā sākusi ierīkot īpašus īslaicīgas lietošanas koka autoceļus, liecina ieraksts uzņēmuma mājaslapā.

Tā kā Latvijā apmēram puse mežu atrodas uz mitrām vai nosusinātām augsnēm, mežizstrāde un kokmateriālu pievešana ir iespējama tikai sala apstākļos vai pa izbūvētu meža ceļu. Situācijās, kad pastāvīgu infrastruktūru izbūvēt tomēr nav racionāli, bet kokmateriālu piegādes jānodrošina visa gada garumā, "Latvijas Valsts meži" sākuši īslaicīgas lietošanas koka autoceļu tehnoloģijas ieviešanu.

Tehnoloģijas pamatā ir no zāģmateriāliem izgatavoti koka vairogi, kurus ieklāj uz iepriekš izlīdzinātas grunts. Pa šādiem ceļiem var pārvietoties kokvedēji ar kopējo masu vairāk nekā 52 tonnas. Šādus ceļus var ieklāt vietās ar ļoti zemu grunts nestspēju, pat tādās, kur nav iespējams ilgstoši pārvietoties ar mežizstrādes tehniku.

Kā skaidro uzņēmumā, šāda tehnoloģija ļauj kokmateriālu krautuves izvietot cirsmās, netērējot laiku un resursus materiālu pievešanai pie esoša autoceļa ar mežizstrādes tehniku. Šī tehnoloģija samazina saimnieciskās darbības ietekmi uz vidi, nodrošina mežizstrādes izmaksu samazināšanu, kā arī palielina kokmateriālu pieejamību.

Patlaban darbojas viens šāda veida ceļš, bet tuvākajā laikā plānots ieklāt vēl piecus koka autoceļus.

Banner 280x280

Kā ziņots, katru gadu LVM atjauno aptuveni 20 000 hektāru meža un izkopj 40 000 hektāru jaunaudžu.

Uzņēmumam pieder 1,62 miljoni hektāru apsaimniekotas valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,59 miljoni hektāru meža zemes, no kuras 1,35 miljoni hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no visu LVM valdījumā esošo zemju kopplatības. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

Kā ziņots, "Latvijas Valsts meži" pagājušajā gadā strādāja ar 259,89 miljonu eiro apgrozījumu un 60,49 miljonu eiro peļņu, kas ir pieaugums par attiecīgi 3% un 23%, salīdzinot ar 2012.gadu, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums 2012.gadā bija 253,39 miljoni eiro, bet peļņa - 54,85 miljoni eiro.

Rīga, 21.nov., LETA.

Foto: Edijs Pālens/LETA.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai