abc.lv skaitļos

Lietotāji online136
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Lai traktortehnika būtu droša uz ceļa : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Lai traktortehnika būtu droša uz ceļa

Lai traktortehnika būtu droša uz ceļa

Ar 24. jūliju stājas spēkā jauni 2014. gada 8. jūlijā apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr. 382 "Traktortehnikas un tās piekabju pārbūves noteikumi", kas nosaka kārtību, kādā veicama traktortehnikas un tās piekabju pārbūve, prasības traktortehnikas un tās piekabju konstrukcijai un aprīkojumam pēc pārbūves un kārtību, kādā saņemams atzinums par pārbūvētas traktortehnikas un tās piekabju atbilstību satiksmes drošības un tehnisko normatīvu prasībām.
 
Noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu traktortehnikas un tās piekabju, kurām tiek veikta pārbūve, atbilstību ceļu satiksmes, darba drošības un vides nekaitīguma prasībām. Pārsvarā traktortehnikas un piekabju pārbūve tiek veikta ar mērķi palielināt tehnikas veiktspēju – aizvest vairāk, vieglāk, ātrāk. Tomēr veicot šādas modifikācijas, tiek izmainīts tehnikas sākotnējais konstruktīvais risinājums, kas bieži neatbilst paredzētajam jaunajam pielietojumam, kas savukārt rada paaugstinātu bīstamību, to ekspluatējot jaunajos apstākļos. Tā vietā, lai tehnisko jaunradi aizliegtu vai ierobežotu Latvijā ir izstrādāti pārbūves noteikumi, kuros izstrādātas tehniskās prasības, veicot traktortehnikas pārbūvi. Jaunajos noteikumos ir noteikts skaidrāks nodalījums par atļautajiem pārbūves veidiem katrā pārbūves kategorijā un gadījumos, kuros ir nepieciešams akreditētas institūcijas pārbūves atzinums. 
 
Populārākā tehnika, kas tiek pārbūvēta, ir padomju laikos ražotās piekabes (PTS, MMZ u.c.), tās pārbūvē un pielāgo dažādiem lauku un meža darbiem, izmainot kravnesību (pārsvarā palielinot), sakabi, garenbāzi, asu skaitu un bremžu sistēmu. Pārbūvi veic arī MTZ markas riteņtraktoriem, kurus pārbūvē darbam mežā un Harkovas traktoru rūpnīcas T-150 traktoriem, kas tiek pārbūvēti par izvedējtraktoriem. Tomēr neizpaliek arī citu ražotāju tehnikas pārbūve. Noteikumos pārbūves tehniskās prasības izstrādātas, vadoties no biežāk praksē veiktajām  pārbūvēm un konstatētajām neatbilstībām.
 
Noteikumi paredz, ka pirmās kategorijas pārbūvi atļauts veikt bez iepriekšējās saskaņošanas, dodoties uz Valsts tehniskās uzraudzības aģentūru (turpmāk VTUA), ja izmaiņas ir šādas: 
- maina stūres iekārtas konstrukciju, uzstādot tās pašas markas cita modeļa stūres pastiprinātāju;
- oriģinālā tilta vietā uzstāda tās pašas markas traktortehnikas rūpnieciski izgatavotu tiltu;
- uzstāda tās pašas markas traktortehnikas kabīni;
- ātrgaitas (automobiļa) piekabi iepriekš reģistrētu CSDD, kurai nav mainījušies konstruktīvie vai tehniskie parametri, izmantojot to kā traktora piekabi.
 
Saskaņā ar noteikumiem traktortehnikas pārbūves projekts jāsaskaņo un atzinums par atbilstošu pārbūvi nepieciešams traktoram vai piekabei, kuram pārbūves rezultātā tiek izmainīti tehniskie dati un konstruktīvie parametri, kas ir būtiski drošai ekspluatācijai un reģistrācijai. Šāda apjoma pārbūve saskaņā ar noteikumiem ir otrās kategorijas pārbūve.
 
Otrās kategorijas pārbūve attiecas uz tiem, kas traktortehniku pārbūvē vienā eksemplārā tādā apjomā, ka tiek izmainīti konstruktīvie parametri un paredzētais pielietojums. Atļauti vairāki pārbūves veidi, kurus veicot jāievēro noteiktās būtiskās tehniskās prasības, kas norādītas noteikumu 4. pielikumā. Lai veiktu otrās kategorijas pārbūvi, jāsagatavo vispārīgs pārbūves tehniskais projekts, kurā īsi apraksta paredzētās konstruktīvās izmaiņas. Pārbūves projektu iesniedz Sertifikācijas un testēšanas centrā, kas izvērtē atbilstošu tehnisko prasību piemērošanu paredzētajai pārbūvei. Atbilstības gadījumā projektu saskaņo, pēc kā traktortehnikas īpašnieks drīkst uzsākt pārbūvi atbilstoši projektam. 
 
Kad pārbūve veikta, pārbūvētā traktortehnika vai tās piekabe jāuzrāda sertifikācijas institūcijai, kurā tika saskaņots tehniskais projekts, lai novērtētu pārbūves atbilstību dabā. Atbilstošas pārbūves rezultātā tiek izsniegts atzinums par atbilstību otrās kategorijas pārbūvei. VTUA, balstoties uz pārbūves atzinumu, veic izmaiņas reģistrācijas datos.
 
Noteikumi paredz arī trešās kategorijas pārbūvi, kas ir sērijveidā veiktas pārbūves pēc viena tehniskā projekta. Šādu pārbūvi un projektu izstrādā saskaņā ar Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumu prasībām. Vienu pārbūvētās traktortehnikas eksemplāru nodod sertifikācijas institūcijai, kas saskaņojusi projektu, lai veiktu atbilstības novērtēšanu. Atbilstošas pārbūves rezultātā tiek izsniegts nacionālā tipa apstiprinājums, kas apliecina traktortehnikas atbilstību Latvijas normatīvajiem aktiem. Pamatojoties uz izsniegto apstiprinājumu komersants, pārbūvētājs ir tiesīgs veikt traktortehnikas pārbūvi sērijveidā atbilstoši projektam, nevēršoties sertifikācijas institūcijā ar katru pārbūvēto vienību. 
 
Lai veiktu traktorethnikas pārbūves projekta saskaņošanu, Sertifikācijas un testēšanas centrā jāiesniedz pieteikums un 2 eksemplāros sagatavots pārbūves tehniskais projekts. Sertifikācijas un testēšanas centrs eksperts pārbūves projektu saskaņos 15 dienu laikā no projekta iesniegšanas. 
 
Lai pieteiktu pārbūvētas traktortehnikas atbilstības novērtēšanu Sertifikācijas un testēšanas centrā, jāiesniedz pieteikums.
Sertifikācijas un testēšanas centra eksperts pārbūves atbilstības novērtēšanu veiks izbraukumā pie klienta. 

SIA "Sertifikācijas un testēšanas centrs"
Dārza 12, Priekuļi, Priekuļu p., Priekuļu n., LV-4126
Tālrunis informācijai +37164130013, +37120260099
E-pasts: mb.eksperts@stc.lv
www.stc.lv

Publicitātes foto
Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai