abc.lv skaitļos

Lietotāji online115
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Krāsošana ar trafaretu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Krāsošana ar trafaretu

Krāsošana ar trafaretu

Trafaretu izmantošana ir lielisks veids, kā izdekorēt tukšos laukumus. Ar to palīdzību iespējams izveidot robežas, radīt centrālo elementu vai neuzkrītoši atsvaidzināt dizainu.

Vispirms tiec skaidrībā ar trafareta izmantošanas mērķi. Vai tas paredzēts kā neliels dekors dāvanu kastei vai kā lielformāta zīmējums viesistabas sienai?

Pirms trafareta izveidošanas tev jānosaka tā izmērs. Mazam trafaretam noteikti nevajadzētu būt sarežģītam, tāpat būtu prātīgi izvairīties no smalkām detaļām.

Uzzīmē trafareta sākuma skici. Šajā brīdī tu vēl tikai mēģini attīstīt gala rezultātu, tāpēc eksperimentē ar formām vai mēģini izkopt ieplānoto ideju līdz pilnībai.

Trafareta veidošanai iespējams izmantot dažādus materiālus, tāpēc tev vajadzētu izdomāt, vai trafaretu vēlies izmantot atkārtoti vai tikai vienu reizi? Tāpat jāapsver materiāla piemērotība zīmējuma izmēram un specifikai.

Kartons un putuplasts piemērots lieliem, vienkāršiem trafaretiem plakanu un gludu virsmu krāsošanai. Papīrs derēs vienreizlietojamam trafaretam uz plakanas vai izliektas virsmas. Bieza papīra loksnes, ko parasti izmanto plakātu veidošanai, ir blīvākas un izturīgākas par plāno papīru, tāpēc tās var lietot vairākas reizes, bet nevar mazgāt. Plastikāts piemērots daudzkārt izmantojamam trafaretam, lai veidotu zīmējumu uz plakanas un izliektas virsmas.

Izveido trafareta gala versiju ar skaidrām līnijām un saprotamu zīmējumu, lai to būtu viegli izgriezt.

Ja izmantosi paša radītu zīmējumu, iezīmē skaidras malas, stūrus un detaļas, citādi trafareta zīmējums var atšķirties no oriģināla.

Ja izmantosi fotogrāfiju vai internetā atrastu attēlu, tev to nepieciešams apstrādāt uz programmas, kas var pielāgot kontrastu un spilgtumu. Attēlam jābūt skaidri nosakāmām tumšajām un gaišajām zonām, tāpēc vieglāk būs, ja to pārveidosi melnbaltu. Šādiem attēliem sākumā arī jāizdzēš fons.

Izdrukā savu trafaretu uz parasta papīra. Ja kādā vietā līnijas nav pietiekami kontrastējošas, pielabo tās ar pildspalvu vai marķieri.

Piestiprini trafareta izdruku pie izvēlētā materiāla. Visvienkāršāk ir to pielīmēt ar maskējošo papīra līmlenti lapas malās un stūros.

Ja trafaretam esi izvēlējies kartona vai putuplasta loksni, to iespējams arī ērti pārzīmēt ar koppapīru.

Izmantojot asu papīra nazi, izgriez trafareta krāsojamās zonas. Ja trafaretam izvēlēts papīrs, dari to īpaši uzmanīgi, lai nejauši to neieplēstu un nesaņurcītu.

Rūpīgi piestiprini trafaretu pie ieplānotās virsmas, lai zem tā nevarētu pakļūt krāsa. Šādā gadījumā zīmējums būs sabojāts.

Lai trafarets labi turētos pie virsmas, pielīmē to ar līmlenti vai vieglas stiprības līmes aerosolu.

Otrais variants ir labāks, ja trafarets ir sarežģīts un sastāv no smalkām detaļām.

 

 

Pēc trafareta nostiprināšanas vari ķerties pie krāsošanas. Šim darbiņam izmanto krāsas rullīti un speciālo krāsas vanniņu.

Uzmanies, lai krāsas kārta nebūtu pārāk bieza, citādi tā var pakļūt zem trafareta. Centies krāsošanu veikt ātri, pārāk ilgi neuzkavējoties vienā vietā.

Pirms trafareta izmantošanas uz ieplānotās virsmas to ieteicams izmēģināt, lai redzētu, kā izskatīsies īstais zīmējums. Šādi iespējams arī novērst krāsas izsmērēšanos, jo redzēsi, kur trafarets jāpiestiprina ciešāk.

Pēc krāsošanas uzmanīgi noņem trafaretu, lai nesabojātu zīmējumu, un ļauj tam nožūt.

Ja trafarets izgatavots no plastikāta un esi ieplānojis to izmantot vairākkārt, tad nomazgā to ar piemērotu šķīdinātāju. Ūdens bāzes krāsu varēsi noņemot ar siltu ziepjūdeni, bet eļļas bāzes krāsai derēs vaitspirts.

 

Foto: Plage Vinilos y Adhesivos/Flickr.com; www.wikihow.com

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Krāsas, lakas, līmes, ķīmija":