abc.lv skaitļos

Lietotāji online187
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Kā atbrīvot vannas virsmu no rūsas? : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Kā atbrīvot vannas virsmu no rūsas?

Kā atbrīvot vannas virsmu no rūsas?
Pat ja tu cītīgi uzturi kārtību savā vannas istabā un regulāri mazgā vannu, nebūs lieki zināt, kā mājas apstākļos vannas virsmu atbrīvot no rūsas un aizsargāt pret koroziju.

Zināms, ka krāna ūdens piesātināts ar dažādām ķīmiskām vielām, kuras veicina kaļķakmens, dzeltenu plankumu rašanos. Tās, savukārt, ir pirmās rūsas un korozijas pazīmes.
Veikalos pieejami ļoti daudzi tīrīšanas līdzekļi, taču ne vienmēr tie palīdz tikt vaļā no šiem pleķiem. Turklāt nepareizi izvēlēts līdzeklis var neatgriezeniski sabojāt vannas emalju, un tu būsi spiests remontēt vai mainīt vannu. Vislabāk - aizmirst par eksperimentiem un izmantot pārbaudītus līdzekļus. Ja izmanto līdzekli, kas iegādāts veikalā, noteikti izlasi lietošanas instrukciju. Ja tādas nav, tad šādu līdzekli vispār nelieto.

1.paņēmiens

Tev būs nepieciešama – ūdeņraža pārskābe un ožamais spirts. Izmazgā puslitra stikla burku, izskalo to ar ūdeni un cītīgi noslauki ar auduma vai papīra dvieli tā, lai tā būtu pilnīgi sausa. Roku pasargāšanai uzvelc gumijas cimdus. Apmēram 100 gramus ožamā spirta ielej burkā, pēcāk lēnām lej iekšā ūdeņraža pārskābi – apmēram 50 gramus. Akurāti kratot burku, sajauc visu kopā. Paņem tīru auduma gabalu un uzlej tam virsū izgatavoto šķīdumu. Apstrādā sarūsējušās vietas un atstāj šķīdumu iedarboties 10 – 15 minūtes. Tad visu noskalo ar dušas šļūtenes palīdzību.

2. paņēmiens

Tāpat šādu plankumu notīrīšanai var izmantot sāli un vīna etiķi. Šāda veida šķīdumam būs nepieciešams stikla trauks, kas var izturēt mikroviļņu krāsns sildīšanas procesu. Izvēlētajā traukā ielej 100 ml vīna etiķa, pieber tam klāt divas ēdamkarotes sāls. Iegūto šķīdumu sasildi mikroviļņu krāsnī līdz 65 grādu temperatūrai. Šķīdumu uzlej uz auduma gabala un apstrādā ar to rūsas plankumus. Atstāj iedarboties 15 – 20 minūtes, pēcāk visu noskalo ar ūdeni.

3. paņēmiens

Ja nav vēlmes pašam veidot šķīdumus, tad var izmantot sālsskābi. To izmantojot, jābūt ļoti uzmanīgam un jāvelk gumijas cimdi. Kad tie uzvilkti, tad ar celofānu nosedz krānu, dušas šļūteni u.c. Ļoti uzmanīgi atver pudelīti vai trauciņu ar sālsskābi. Uzlej to uz auduma gabala un apstrādā visus plankumus, kas manāmi uz vannas emaljas. Atstāj 10 – 15 minūtes iedarboties, tad, izmantojot dušas šļūteni, visu noskalo.

Banner 280x280

Vēlāk, pirms mazgāties, vannas virsmu nepieciešams kārtīgi nomazgāt ar mazgāšanas līdzekli vai veļas pulveri, tad kārtīgi noskalot. Gadījumā, ja plankumi ir ļoti lieli un grūti tīrāmi, šāda veida tīrīšanas procesu jāveic vairākkārtēji. Vannas mazgāšanai jāizmanto sūkļi vai birstes ar mīkstiem sariem. Birstes ar cietiem sariem var sabojāt virsmu - skrāpējumu vietās sāks krāties ziepju atliekas un netīrumi, no tā arī būs grūti tikt vaļā. Vannā nedrīkst turēt metāliskus priekšmetus, tie mitruma ietekmē bojājas un veicina korozijas veidošanos.

Foto: Daniel Morrison/flickr.com; Carolyn/flickr.com; Dubrovko Soric/flickr.com; Stock.XCHNG.
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai