abc.lv skaitļos

Lietotāji online29
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Kā tīrīt kamīnu? : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Kā tīrīt kamīnu?

Kā tīrīt kamīnu?

Uguns ne tikai silda, bet arī rada miera, omulības un mājīguma sajūtu. Atliek tikai iekurināt kamīnu drēgnajos un tumšajos rudens vakaros, lai arī tavās mājas rastos pavisam īpaša atmosfēra. Taču, izbaudot kamīna sniegtās priekšrocības, nedrīkst aizmirst, ka jāparūpējas arī par ugunsdrošību. Degšanas rezultātā dūmvadā veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, un, tos laicīgi nenotīrot, viegli var izcelties ugunsgrēks. Lai gan kamīna tīrīšana nav sevišķi patīkams darbs, tomēr ar pareizo aprīkojumu tu to vari izdarīt ātri un vienkārši.

Iesākumā parūpējies par vietu apkārt kamīnam. Noklāj ap to vecas avīzes, apsedz mēbeles, grīdu un citas tuvumā atrodamās lietas.

Ja nesen esi kamīnu kurinājis, atceries, ka tev jānogaida vismaz līdz nākamajai dienai, pirms sāc to tīrīt. Pārliecinies, ka ogles ir pilnīgi izdegušas. Izņem kamīna režģi. Ar lēnām kustībām ieslauki kamīnā atrodamos pelnus metāla spainī. Vari izmantot šim nolūkam paredzēto kamīna kruķi vai jebko citu, kas tev šķiet pietiekami ērts.

 

 

Netālu no skursteņa augšējās daļas noteikti atradīsi dūmvada aizbīdni ("šīberi"), iztīri tur atrodamos kvēpus un paturi to vaļā, līdz būsi pabeidzis kamīna tīrīšanu.

 

 

 

 

 

Ja tev vēl nav kamīna tīrīšanai paredzētas birstes, tu vari to iegādāties jebkurā mājsaimniecības preču veikalā. Tā ir īpaša, apļveida saru birste, kas diametrā ir aptuveni 20–25 cm plata. Izvēlies birsti, kurai ir garš, vīts metāla kāts, jo tev ar to būs jāaizsniedz arī skursteņa augšdaļa.

 

 

Kamīna apakšdaļas tīrīšanai vislabāk izvēlies stiepļu birsti vai birsti ar bieziem neilona sariem. Vari izvēlēties ķīmisku profesionālo tīrīšanas līdzekli vai arī, piemēram, atšķaidītu etiķi, kas ir universāls dabīgais tīrīšanas līdzeklis. Sāc tīrīt no augstākās vietas, kuru vari aizsniegt, virzoties uz leju. Ja pēc tam, kad esi pabeidzis, kamīnā vēl ir palikuši netīrumi, vari izmantot putekļusūcēju, lai tos savāktu.

 

Kad tas paveikts, uzmanīgi novāc un izmet netīrās avīzes. Ar siltā ūdenī samērcētu sūkli vai papīra dvieļiem notīri kamīna sienas un grīdu. Atsevišķi rūpīgi notīri iepriekš izņemto kamīna režģi, izmantojot asu birsti. Vari to nospodrināt ar īpašu metālam vai misiņam paredzētu līdzekli. Novieto to atpakaļ tam paredzētajā vietā.

 

 

Neaizmirsti, ka kamīna tīrīšanu ir nepieciešams veikt regulāri, īpaši rūpīgi to paveicot pirms kurināšanas sezonas sākuma. 

 

 

 

 

 

Foto: STOCK.XCHNG.; wikihow.com

Banner 280x280

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai