abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Jēkabpilī informēs par jauno būvniecības procesa regulējumu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Jēkabpilī informēs par jauno būvniecības procesa regulējumu

Jēkabpilī informēs par jauno būvniecības procesa regulējumu

{IMAGE NR=0}

Šodien Ekonomikas ministrija (EM) Jēkabpilī rīkos semināru "Jaunais būvniecības procesa regulējums, tā piemērošana", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja EM.

Seminārs tiek rīkots, lai informētu par jauno būvniecības procesa regulējumu, kas stāsies spēkā 2014.gada 1.oktobrī.

Semināra mērķis ir informēt Latvijas pašvaldību pārstāvjus un citus interesentus par galvenajām izmaiņām būvniecības procesā līdz ar jaunā būvniecības regulējuma spēkā stāšanos.

Semināra ietvaros EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta pārstāvji informēs par iestāžu kompetenci būvniecībā, grozījumiem 2013.gada 9.jūlijā pieņemtajā Būvniecības likumā, lēmumiem būvniecības procesā, vispārīgo un speciālo būvnoteikumu mijiedarbību, prasībām būvinspektoriem un to pienākumu apjomu, prasībām būvspeciālistu sertifikācijai.

Semināru vadīs EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta pārstāvji.

Seminārs notiks plkst.10 Rīgas ielā 150a, Jēkabpilī.

Jau ziņots, ka patlaban ir pieņemti visi galvenie normatīvie akti, lai šī gada 1.oktobrī stātos spēkā jaunais būvniecības regulējums. Atlikušie normatīvie akti ir jāpieņem līdz 2015.gada 1.jūlijam.

Patlaban jau ir pieņemti Vispārīgie būvnoteikumi, Ēku būvnoteikumi, Noteikumi par būvinspektoriem, Noteikumi par būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas un būvuzņēmēju civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un minimālo atbildības limitu.

Kopumā ir pieņemti 15 būvnoteikumi no 18, un vēl nav pieņemti būvnoteikumi mākslīgo salu būvniecībai atklātā jūrā, ar radiāciju saistīto objektu būvnoteikumi un ceļu būvnoteikumi, pie kuriem Ekonomikas ministrija (EM) patlaban strādā kopā ar Satiksmes ministriju.

Jaunais būvniecības regulējums skaidri nosaka pienākumu un atbildību sadalījumu starp būvniecībā iesaistītajām pusēm, precīzi definē kontrolējošo institūciju pienākumus un atbildību būvniecības procesa uzraudzībā, kā arī dod iespēju iedzīvotajiem savlaicīgi iepazīties un iesaistīties sev tuvumā plānoto būvniecības projektu īstenošanā.

Atšķirībā no iepriekšējā būvniecības procesa jaunais regulējums paredz, ka būvatļauja tiek izsniegta, pamatojoties uz būvniecības ieceres iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā pirms projektēšanas darbu uzsākšanas, tādējādi lēmumu par būvniecības apstrīdēšanu pārceļot uz būvniecības procesa stadijas pašu sākumu. Lēmuma pārcelšana uz būvniecības procesa sākumu pasūtītājam palīdzēs novērst pārmērīgu zaudējumu risku.

Tāpat jaunais būvniecības process paredz būvvaldei pieņemt vienu lēmumu izsniegt būvatļauju līdzšinējo trīs lēmumu vietā (plānošanas un arhitektūras izdevuma izsniegšana, būvprojekta akcepts, būvatļaujas izdošana), līdz pasūtītājam ir tiesības uzsākt būvdarbus.

Jaunā kārtība paredz efektīvu mehānismu un instrumentus būvniecības pārkāpumu likvidēšanai, kā arī dod instrumentus ekspluatācijā nodotu būvju drošuma uzraudzībai.

Lai skaidrotu jauno būvniecības regulējumu, EM sākusi semināru ciklu reģionos.

Foto: LETA

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai