abc.lv skaitļos

Lietotāji online148
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1278
Ekspertu atbildes3041
Ieguldot 845 000 eiro, ceļu būvnieks "Igate" atklāj inovatīvu putu bituma gatavošanas līniju : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Ieguldot 845 000 eiro, ceļu būvnieks "Igate" atklāj inovatīvu putu bituma gatavošanas līniju

Ieguldot 845 000 eiro, ceļu būvnieks "Igate" atklāj inovatīvu putu bituma gatavošanas līniju

SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate" ("Igate") šodien, 29.aprīlī, Jelgavas novada Vilces pagastā, uzņēmuma minerālmateriālu un asfaltbetona ražotnē "Igates ABR", atklāja Baltijā pirmo putu bituma gatavošanas līniju, kā arī otrreizēji izmantojamā asfalta aukstās iestrādes līniju, aģentūru LETA informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītājs Jānis Stundiņš.

Projektā kopumā ieguldīti 845 000 eiro.

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētu projektu "Bituminēto maisījumu ražošana, izmantojot putu bitumu un otrreiz izmantojamo asfaltu" "Igate" īstenoja kopš 2015.gada 18.jūnija, kad tika noslēgts trīspusējs līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Ekonomikas ministriju un "Igati".

Tika iegādāta un uzstādīta otrreizēji izmantojamā frēzētā asfalta iestrādes līnija, kā arī Baltijā pirmā putu bituma jeb siltā asfalta gatavošanas līnija ar tvaika tehnoloģiju.

"Videi un dabai draudzīgās putu bituma tehnoloģijas pamatā ir neliela ūdens daudzuma injicēšana karstā bitumā, kas rada putu jeb burbuļošanas efektu, līdz ar to palielina bituma virsmas apjomu un samazina viskozitāti, savukārt pēc asfalta ieklāšanas un blīvēšanas ūdens klātbūtne 0,0012% apjomā asfalta kvalitāti neietekmē," skaidro Stundiņš.

Šāda tehnoloģija, kas pagaidām "Igatei" ir vienīgajai Baltijā, samazina energoresursu apjomu, kas jāpatērē bituma karsēšanai. Tāpat, izmantojot putu bituma siltā asfalta tehnoloģiju, samazinās satiksmes bloķēšanas laiks būvobjektos, jo asfalta gatavība ekspluatācijai iestājas ātrākā laika periodā.

"Secīgi ar šo tehnoloģiju samazinās kaitīgo izmešu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, samazinās arī izgarojumu apjoms un smaku līmenis. Tāpat uzlabosies asfaltbetona maisījuma iestrādājamība, kā arī asfalta ieklāšana būs iespējama pie zemākām āra temperatūrām. Radīsies iespēja transportēt asfaltu lielākos attālumos," ieguvumus uzskaita uzņēmuma pārstāvis.

Savukārt bituminēto maisījumu ražošana, pievienojot frēzēto un otrreiz pārstrādātu asfaltu, uzņēmumam turpmāk sniegs vairākas priekšrocības, tostarp šī tehnoloģija samazinās pievienojamo izejvielu apjomu, samazinās būvniecības atkritumu daudzumu, pievienojamā bitumena apjomu, samazinās arī gaisu piesārņojošo vielu emisiju apjomu.

Jaunās līnijas iekārtas izgatavoja un piegādāja Itālijas uzņēmums "Amman Italy S.p.A.".

Projekta kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 845 000 eiro, tai skaitā - Norvēģijas finanšu instrumenta piešķirtais finansējums 342 225 eiro, nacionālais līdzfinansējums 38 025 eiro apmērā un finansējuma saņēmēja - "Igates" - līdzfinansējums 464 750 eiro apmērā.

SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate", kas šogad atzīmē 25.gadadienu, ir kompānija ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, kas dibināta 1991.gadā un atrodas Jelgavā.

2015.gada uzņēmumu neto apgrozījums veidoja 27 miljonus eiro. Uzņēmums jau vairākus gadus atrodas starp desmit lielākajiem nozares uzņēmumiem Latvijā.

LETA

Foto: Stock.XCHNG

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai