abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Graustu sarakstā iekļauj trīs labi redzamas būves Rīgas centrā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Graustu sarakstā iekļauj trīs labi redzamas būves Rīgas centrā

Graustu sarakstā iekļauj trīs labi redzamas būves Rīgas centrā
Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija piektdien, 17.aprīlī, piešķīra B klasifikāciju trim būvēm Rīgas centrā - ēkai Merķeļa ielā 2, ēkai Raiņa bulvārī 17 un ēkai Alberta ielā 6.

Būvei Merķeļa ielā piemēroja arī paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi, savukārt, lemjot par būvi Raiņa bulvārī, komisija vienojās, ka dos laiku īpašuma pārstāvjiem sakārtot fasādi līdz 1.septembrim. Ja šajā laikā nekas netiks darīts, arī šim objektam tiks piemērots paaugstināts NĪN. Ēka ir pilnībā apdzīvota.

Līdz šim Rīgas domes Īpašuma departaments ne no īpašniekiem, ne ēkas apsaimniekotāja nav saņēmis konkrētus rīcības plānus saistībā ar objektu Raiņa bulvārī, pastāstīja departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR). Burovs arī uzsvēra, ka par šo objektu Raiņa bulvārī bieži sūdzas iedzīvotāji, raizējoties par savu drošību.

Savukārt ēka Merķeļa ielā 2 atrodas pilsētas centrā, kur norit intensīva gājēju un transporta kustība. Būvei lietus un klimatisko laikapstākļu rezultātā ir bojāta fasāde - apmetums virs logiem ir saplaisājis, pastāv iespēja, ka tas var atdalīties no sienas un krītot traumēt garāmgājējus. Īpašums pieder SIA "Swedbank" meitasuzņēmumam SIA "Ektornet Management Latvia" un SIA "Baltijas īpašumi".

Banner 280x280

Savukārt vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, piecstāvu dzīvojamā ēka Raiņa bulvārī 17, pieder vairākiem īpašniekiem - 15 fiziskām un četrām juridiskām personām. Rīgas domes Īpašuma departamentā saņemtais tehniskais atzinums liecina, ka ēkas nesošās sienu konstrukcijas ir deformētas un būves fasādē konstatēti ievērojami apdares un karnīzes bojājumi.

Ēka Alberta ielā atrodas klusajā pilsētas centrā un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Neskatoties uz departamenta vairākkārtējiem brīdinājumiem par nepieciešamību ēku sakārtot, objekta pārstāvji to nav darījuši, un būves elementi, arī no balkoniem, kuri pārklāti tikai ar celtniecības sietu, ir nokrituši līdzās ēkai un apdraud garāmgājēju drošību. Kā skaidroja būvinženieris Leonards Dubkevičs, ēkas apmetums ir saplaisājis un jau pašlaik atsevišķas daļas "karājoties dekoratīvajā sietā". Ēkai piemērota B klasifikācija un jau iepriekš piemērots arī paaugstināts NĪN, kas nozīmē, ka 2000 eiro vietā objekta pārstāvjiem pašlaik nodokļos jāmaksā 12 000 eiro gadā. Īpašums jau kopš 1998.gada pieder Igaunijas pilsonei Janai Tolai.

LETA

Foto: Ieva Čīka/LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai