abc.lv skaitļos

Lietotāji online227
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Graustu sarakstā iekļauj 12 īpašumus Rīgas centrā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Graustu sarakstā iekļauj 12 īpašumus Rīgas centrā

Graustu sarakstā iekļauj 12 īpašumus Rīgas centrā

12 īpašumiem Rīgas centrā no apskatītajiem 18 šodien piemērota vidi degradējošas būves klasifikācija, izbraukuma sēdes un objektu apsekošanas laikā nolēmusi pašvaldības Vidi degradējošo būvju komisija.

Kā pirmo komisijas locekļi apsekoja īpašumu Strēlnieku ielā 5. Nekustamajā īpašumā ir trīs ēkas, un īpašums atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā - UNESCO Pasaules kultūras mantojuma vietā un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā. Komisija konstatēja, ka ēkas fasādes veidojošie dekoratīvie elementi ir apmierinošā stāvoklī, un piešķīra D klasifikāciju, tomēr ēkas krāsojums ir jāatjauno.

Komisija aplūkoja arī Alberta ielas namus un konstatēja, ka daļai no jau restaurētajiem namiem daži fasādes elementi apdraud apkārtējo drošību, tāpēc uzdeva Rīgas domes Īpašuma departamenta atbildīgajiem speciālistiem sagatavot brīdinājuma vēstules ar lūgumu novērst sabiedrisko apdraudējumu apkārtējai videi - īpašniekiem ir jāpievērš uzmanība ēku balkoniem, karnīzēm un atsevišķiem arhitektoniskiem elementiem.

Neskatoties uz to, ka Alberta iela ir pilsētas vizītkarte, ēkai Alberta ielā 6 ir bojāti fasādi veidojošie elementi, logi un durvis nav pilnībā noslēgtas, kādēļ tiek degradēta apkārtējā pilsētvide. Ēkas balkoni ir nosegti ar celtniecības sietu, kas nav uzskatāms par ilgstoši noturīgu risinājumu. Kā paskaidroja īpašuma pilnvarotais pārstāvis, logi ēkas augšējos stāvos atvērti, lai nodrošinātu mājas ventilāciju. Ēka ir arī valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka tika klasificēta kā C kategorijas grausts. Komisija nolēma nekustamajam īpašumam piemērot arī paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

Banner 280x280

Pēc tam sekoja nekustamo īpašuma apsekošana Dzirnavu ielas posmā starp Antonijas un Strēlnieku ielu, kuriem visiem tika noteikta vidi degradējošas būves klasifikācija un piemērots paaugstinātais nekustamā īpašuma nodoklis. Liela daļa ēku ir koka, un tās ir saglabājamas kā pilsētas vēsturiskās vērtības. Izņēmums bija tikai viena ēka Dzirnavu ielā 20, jo šajā adresē tika konstatēta ēkas demontāža bez atbilstošām norādēm, par ko tika informēta gan būvinspekcija, gan pašvaldības Administratīvā komisija.

Sēdes laikā tiekoties ar nekustamā īpašuma Strēlnieku ielā 4B īpašnieka pilnvaroto pārstāvi, tika konstatēts, ka nekustamā īpašuma teritorija, kas izvietota uz 956 kvadrātmetru zemesgabala, ir piemēslota ar dažādiem sadzīves atkritumiem. Par to nekavējoties tika informēta atbildīgā pašvaldības izpilddirekcija. Komisija klātienē saņēma informāciju, ka jau tuvākajā laikā tiks sākti ēkas nojaukšanas darbi un teritorija tiks sakopta, jo būvvaldē šī gada 2.oktobrī minētajiem darbiem ir jau izsniegta saskaņota būvatļauja.

Kā pēdējais dienaskārtības jautājums bija nekustamais īpašums Strēlnieku ielā 8, kuram komisija piešķīra D kategoriju, jo īpašnieki jau šogad augustā ir saskaņojuši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā skiču projektu un novembrī sāks ēkas demontāžu un būvdarbus.

Nākamā komisijas sēde notiks piektdien, 24.oktobrī, plkst.10, Rīgas domes Īpašuma departamenta telpās.

Vidi degradējošu būvju komisija ar Rīgas domes lēmumu izveidota šā gada 11.februārī, lai nodrošinātu vidi degradējošu, sabrukušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu, kā arī veicinātu ieinteresēto institūciju efektīvu sadarbību. Jaunizveidotās komisijas galvenais uzdevums ir klasificēt vidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas un būves. Komisijas kompetencē ir arī paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piešķiršana īpašumiem, kuriem ir piešķirta grausta klasifikācija. Komisijā darbojas Rīgas pašvaldības atbildīgās institūcijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji. Komisijas sēdes notiek pēc aktuālo jautājumu risināšanas nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Kā ziņots, šodien, 17.oktobrī, notika Vidi degradējošo būvju komisijas izbraukuma sēde uz pilsētas centru, kuras laikā tika apsekoti 18 nekustamie īpašumi un klātienē novērtēts to vizuālais stāvoklis, kā arī lemts par vidi degradējošas būves klasifikācijas piešķiršanu vai paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli. Izbraukuma sēdē piedalījās Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas pārstāvji, apsekojamo objektu īpašnieki vai to pilnvarotie pārstāvji, kā arī biedrības "Free Riga" dalībnieki.

Rīga, 17.okt., LETA.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai