abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
"Enefit": Gāzes tirgus dalībnieku aktivitāte būs atkarīga no praktisku jautājumu regulēšanas : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

"Enefit": Gāzes tirgus dalībnieku aktivitāte būs atkarīga no praktisku jautājumu regulēšanas

"Enefit": Gāzes tirgus dalībnieku aktivitāte būs atkarīga no praktisku jautājumu regulēšanas

Monopolstāvokļa izbeigšanai Latvijas gāzes tirgū būs ietekme, sākot ar nākamo gadu, tikmēr gāzes tirgotāju un lietotāju aktivitāte būs atkarīga no tā, cik kvalitatīvi Ekonomikas ministrija izstrādās attiecīgo regulējumu, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda elektrības tirgotājas SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Izmaiņas normatīvajos aktos attiecībā uz gāzes tirdzniecību ir solis pretī esošā monopola izbeigšanai, taču uz visiem jautājumiem tās neatbild, atzina Bethers.

"Saeimā apstiprinātās Enerģētikas likuma izmaiņas un valdības apstiprinātie dabasgāzes piegādes noteikumi nozīmē operatīvu virzību uz to, lai biznesa segmenta gāzes lietotājiem būtu juridiskas tiesības iegādāties gāzi ne tikai pie līdzšinējā monopoluzņēmuma. Vienlaikus jāapzinās, ka šiem lēmumiem visdrīzāk nebūs tūlītējas ietekmes uz tirgu un, lai tie efektīvi spētu strādāt, ir jāatšķetina vairāki būtiski praktiskie problēmjautājumi," sacīja Bethers.

Kā problēmjautājumu viņš definē dažādas gāzes mērvienību sistēmas Lietuvā un Latvijā, kā arī neskaidro sistēmas balansēšanas izmaksu metodoloģiju.

Tāpat Bethers prognozē, ka pamanāmākas izmaiņas tirgū varētu notikt no 2017.gada pirmās puses, jo lielajiem uzņēmumiem, kuri potenciāli varētu mēģināt apgūt iespējas gāzi iegādāties ārvalstīs, patlaban jau ir noslēgti līgumi par gāzes iegādi līdz šā gada beigām.

"Tomēr tas nemaina faktu, ka tirgus atvēršana ietekmēs lielos un mazos komersantus, bet vēlāk arī mājsaimniecības. Tāpēc svarīgi aktīvi sekot līdzi tirgus regulējuma tapšanai, bet normatīvo aktu virzītājiem jākoordinē, lai praktiskie tirgus darbības principi ir līdzvērtīgi visās Baltijas valstīs, kas ļautu veiksmīgi integrēties ar kaimiņvalstu tirgiem, veicinot jaunu tirgotāju ienākšanu," norādīja uzņēmuma vadītājs.

Apzinoties potenciālo klientu interesi iegādāties gāzi ārpus Latvijas, arī "Enefit" izvērtēs iespējas, kā nodrošināt klientiem gāzes iegādi Lietuvā, kā arī gāzes iegādes piedāvājumu, atverot šo tirgu.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, atbalstot gāzes tirgus atvēršanas un "Latvijas Gāzes" (LG) sadalīšanas nosacījumus.

Likuma grozījumi paredz, ka LG līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

LG vadītājs Aigars Kalvītis neizslēdz iespēju tiesāties ar valsti par likumā ietvertajām normām.

Patlaban lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16%, bet 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

LETA

Foto: Stock.XCHNG

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai