abc.lv skaitļos

Lietotāji online52
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Diskutēs par iespējamo RTU centrālās ēkas pārbūvi : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Diskutēs par iespējamo RTU centrālās ēkas pārbūvi

Diskutēs par iespējamo RTU centrālās ēkas pārbūvi
Rīgas domes Portretu zālē 28.aprīlī plkst.11 notiks publiska diskusija par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) centrālās ēkas Kaļķu ielā 1 iespējamu rekonstrukciju par Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju.

Kā aģentūru LETA informēja fonda "Mākslai vajag telpu" vadītājas asistente Ieva Nagliņa, diskusijā piedalīsies Rīgas domes vadība, arhitekti, mākslinieki, mākslas zinātnieki un citi radošās inteliģences pārstāvji.

Kā norāda Nagliņa, pēc RTU rektorāta pārcelšanas uz jaunām telpām ir kļuvis aktuāls jautājums par ēkas Kaļķu ielā 1 turpmāko izmantošanu. Fonds "Mākslai vajag telpu" sadarbībā ar Rīgas domi nācis klajā ar iniciatīvu izvērtēt iespēju universitātes ēkā izveidot Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju.

RTU ēka Kaļķu ielā 1 atrodas Vecrīgas centrālajā daļā ar skatu uz Daugavu, Vecrīgas vēsturisko apbūvi un Strēlnieku laukumu. Starp viduslaiku un mūsdienu arhitektūru tā integrējama un saglabājama kā pēckara arhitektūras paraugs. Ēkas novietojums un tehniskie parametri atbilst mākslas muzeja prasībām. Muzejs šajā vietā kā aktuāla, ērti pieejama kultūras institūcija kopā ar Daugavas pretējā krastā esošo Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku veidotu sabiedriski nozīmīgu ēku pilsētbūvniecisku ansambli.

Banner 280x280

Uz diskusiju aicināta pilsētas vadība, mākslas un muzeju nozares speciālisti. Pasākumu ievadīs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S). Arhitekte Zaiga Gaile sniegs ieskatu par ēkas piemērotību muzejam un prezentēs arhitektūras studentes Maijas Putniņas-Gailes diplomdarbu kā vienu no priekšlikumiem ēkas rekonstrukcijai par muzeju. Mākslas zinātniece Anda Treija runās par laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību un tā funkcijām mūsdienu sabiedrībā, kā arī iepazīstinās klātesošos ar vēstuli par iespējamo universitātes ēkas rekonstrukciju par muzeju, ko parakstījuši vairāk nekā 200 Latvijā zināmu cilvēku, tādējādi paužot atbalstu idejai par mūsdienu mākslas muzeju šajā vietā. Diskusijā piedalīsies māksliniece Džemma Skulme, fonda "Mākslai vajag telpu" dibinātāji, mākslas kritiķi un mecenāti, Rīgas domes deputāti, komiteju vadītāji, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts un mediju pārstāvji.

Fonda "Mākslai vajag telpu" mērķis ir panākt Laikmetīgās mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā, kas veicinātu Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Fondu dibinājuši 11 padomes locekļi - mākslinieki, arhitekti un uzņēmēji: Jānis Zuzāns, Katrīna Neiburga, Aigars Bikše, Jānis Dripe, Džemma Skulme, Andrejs Ēķis, Andis Zusts, Zaiga Gaile, Andis Sīlis, Liene Cakare un Katrīna Leiškalne. Fonda valdes priekšsēdētājs ir Jānis Zuzāns un valdes locekļi - Andis Zusts un Katrīna Leiškalne.

LETA

Foto: Stock.XCHNG

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 16. aprīlī, atbalstīja jaunus noteikumus* par teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu galvaspilsētā, kas paredz nodrošināt sakoptu pilsētvidi, vienlaikus neuzliekot pārmērīgu slogu iedzīvotājiem atsevišķu teritoriju kopšanas nodrošināšanai. Noteikumi vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Izstāsti Latvijai