abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1278
Ekspertu atbildes3041
Baltijas elektroenerģijas tirgū krītas cenas un tiek sakārtota pārrobežu tirdzniecība : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Baltijas elektroenerģijas tirgū krītas cenas un tiek sakārtota pārrobežu tirdzniecība

Baltijas elektroenerģijas tirgū krītas cenas un tiek sakārtota pārrobežu tirdzniecība
Novembrī Latvijas "Nord Pool Spot" biržas reģionā elektroenerģijas cenas turpināja samazināties, uzrādot kritumu 6,5% apmērā salīdzinājumā ar oktobri, - liecina elektroenerģijas tirgotāja SIA "Enefit" sagatavotais Baltijas tirgus apskats.

Vienlaikus ir ieviesti jauni noteikumi elektroenerģijas pārvades jaudu izsolēm uz Igaunijas - Latvijas robežas un novembrī notika pirmā izsole, kurā tirgotāji iegādājās pārvades jaudas viena gada periodam. Tas ir nozīmīgs solis vienota Baltijas elektroenerģijas tirgus izveidē un negaidītu cenu svārstību novēršanai tirgū.

Latvijas biržas reģionā vidējā elektroenerģijas cena novembrī kopumā samazinājās par vairāk nekā 3 eiro un bija 50,43 €/MWh. Līdzvērtīgs kritums bija vērojams arī Lietuvā, kur vidējā elektroenerģijas cena sasniedza 50,44 €/MWh. Savukārt Igaunijā bija vērojams vislielākais elektroenerģijas cenas kritums 12% apmērā un arī Baltijas valstīs zemākā cena - 35,41 €/MWh. Cena Igaunijā visu mēnesi sakrita ar cenu līmeni Somijas tirgū, ko noteica fakts, ka abu "EstLink" kabeļu darbībā aizvadītā mēneša laikā nebija nozīmīgu darbības pārtraukumu un arī reģiona spēkstacijas strādāja bez apkopes darbiem.

Svarīgākais notikums Baltijas elektroenerģijas tirgū novembrī bija Igaunijas pārvades sistēmas operatora "Elering" un Latvijas "Augstsprieguma tīkla" vienošanās par jauniem noteikumiem elektroenerģijas pārvades jaudu izsolēm, uz kuru trūkumiem vairākkārt ir norādījuši tirgotāji. Pašlaik ir panākta vienošanās, ka elektroenerģijas tirgotājiem būs iespēja fiksēt izmaksas noteikta enerģijas apjoma pārvadei mēneša, ceturkšņa vai gada ietvaros. Tādējādi tirgotāji varēs kontrolēt riskus, kas saistīti ar izmaksu svārstībām elektroenerģijas piegādei pār Igaunijas - Latvijas robežu.

Banner 280x280

Pārvades jaudu izsoļu instrumentu sakārtošana līdz ar mājsaimniecību tirgus aktivizēšanu Latvijā ir būtisks priekšnosacījums, lai tiktu palielināts reālās izmaksās bāzētas fiksētas cenas piedāvājums gala patērētājiem. "Līdz šim atbilstošu finanšu instrumentu trūkums, kas ļautu fiksēt tirgotāju pārvades izmaksas, ievērojami kavēja konkurences attīstību. Iespēja fiksēt elektroenerģijas pārvades izdevumus uz Igaunijas – Latvijas robežas ir svarīga tāpēc, ka 2015.gadā Igaunijas tirgus ir vienīgais koridors, caur kuru piekļūt likvīdajam Skandināvijas finanšu tirgum. 13. novembrī notika izsole par pārvades tiesībām vienam gadam 200 MW jaudai un 2015.gada pirmajam ceturksnim tika izsolīta 150 MW jauda. Apstiprinātais izsoļu kalendārs ļauj teikt, ka situācija uzlabojas un tirgotājiem tiek piedāvāti reāli risinājumi cenu svārstību risku fiksēšanai. Vienlaikus jāņem vērā, ka pašlaik piedāvātais izsoļu risinājums ir apstiprināts un būs pieejams tikai 2015. gadam. Tāpēc pārvades tīklu operatoriem jāturpina aktīvs darbs pie elektroenerģijas tirgus finanšu instrumentu attīstības," skaidro "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Tāpat arī 11. novembrī "Nasdaq Commodities" birža uzsāka tirdzniecību ar finanšu derivatīviem Latvijas cenu apgabalā. Tas sniedz iespēju elektroenerģijas tirgotājiem nodrošināties pret neparedzamām cenu svārstībām biržā, savlaicīgi fiksējot elektroenerģijas cenu nākotnes līgumiem. Sākotnēji tiks piedāvāta tirdzniecība ar tuvāko divu mēnešu, trīs ceturkšņu un 2 gadu līgumiem. Jāatzīmē, ka, lai šie produkti dotu reālu ieguvumu tirgotājiem un gala patērētājiem, tiem ir jābūt likvīdiem instrumentiem. Vienlaikus šo produktu cenas var kalpot par lielisku atskaites punktu tirgotāju piedāvāto fiksēto cenu salīdzināšanai ar vairumtirgus cenu, līdzīgi kā šobrīd tiek izmantotas "Nord Pool Spot" vēsturiskās cenu vērtības.

Foto: Stock.XCHNG.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai