abc.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Arhitekts Kronbergs nepiekrīt bažām par Grēcinieku ielā plānotās ēkas neiederēšanos Vecrīgas vēsturiskajā telpā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Arhitekts Kronbergs nepiekrīt bažām par Grēcinieku ielā plānotās ēkas neiederēšanos Vecrīgas vēsturiskajā telpā

Arhitekts Kronbergs nepiekrīt bažām par Grēcinieku ielā plānotās ēkas neiederēšanos Vecrīgas vēsturiskajā telpā

Arhitekts Andris Kronbergs noraida publiskajā telpā izskanējušās bažas par Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, plānotās ēkas būvniecību. Viesnīcas arhitekts uzsver, ka jaunā būve būs mūsdienīga ēka, kas projektēta ar domu inovatīvā veidā saglabāt vēsturisko substanci.

Arī projekta ieceres autori "Nevertel" biznesa portālam "Nozare.lv" norāda, ka izskanējušajām bažām nav pamata, jo Grēcinieku iela 25 vēsturiski jau ir bijusi apbūvēta, norāda "Nevertel" pārstāve Ramona Miglāne.

"Nevertel" norāda, ka publiskajā telpā par plānoto ēkas būvniecību līdz šim lielākoties izskanējuši viedokļi bez argumentācijas - sākot ar nepatiesu informāciju, ka būve būšot septiņus stāvus augsta, ka tā apēnošot pārējo vidi un ka šādi moderni projekti neiederoties vecpilsētā. Turklāt ēkas projekts 2007.gadā saņēmis Arhitektūras balvu, kas liecina par tā pārdomātību un estētisko vērtību.

Vienlaikus "Nevertel" uzsver, ka lielākā daļa izskanējušo pārmetumu ir nepamatoti. "Pirmkārt, vēlamies norādīt, ka ēka būs sešus stāvus augsta. Pirmajā stāvā atradīsies publiski pieejamas telpas - viesnīcas vestibils, restorāns un dažādi veikali. Pati viesnīca atradīsies no otrā līdz sestajam stāvam. Par noēnošanu arī var nesatraukties, jo projekts atbilst visām apbūves normatīvu prasībām. Šis projekts veidots ar vēlmi papildināt Vecrīgas pilsētvidi, nevis to jebkādā veidā bojāt," uzsver Miglāne.

Banner 280x280

Arī ēkas arhitekts Kronbergs uzsver, ka vēsturiskajā pilsētplānošanā ir jādarbojas pēc principa - tās vēsturiskās vērtības, kas ir saglabājušās, ir jāatstāj, savukārt jaunajiem vides papildinājumiem jāatspoguļo sava laika vērtības, tendences un tehnoloģijas.

Grēcinieku iela 25 vēsturiski ir bijusi apbūvēta - tur atradušās trīs ēkas, kas kara laikā iznīcinātas. No šīm ēkām ir palikuši tikai pamati, kas vairs nav redzami. Pašlaik iecerētajā apbūves vietā atrodas stāvlaukums. Lai atjaunotu vēsturiskās apbūves vidi un saglabātu saikni ar tur vēsturiski bijušajām ēkām, projekta arhitekti izvēlējušies vēsturiskās ēkas pagraba plānojuma ģeometriju, kas joprojām saglabājies zem zemes, kā vēsturiskās substances pārnesēju jaunās ēkas arhitektūrā, arī fasāžu izveidē.

"Šī saglabātā un uz mūsdienām pārnestā substance arī veidos ēkas arhitektonisko tēlu - pagraba plānojuma līnijas, kas joprojām saglabājušās zem zemes, ir tās līnijas, kas būs redzamas uz fasādes. Tieši šī unikālā saikne ar vēsturi bija tas, par ko saņēmām atzinīgu novērtējumu gan no UNESCO ekspertiem, gan Arhitektūras balvu 2007.gadā," skaidro Kronbergs.

Projekta attīstītāji "Nevertel" uzskata, ka jaunā celtne būs lielisks un atsvaidzinošs papildinājums Vecrīgas pilsētvidei, kā arī Latvijas ekonomikas attīstībai labvēlīgs projekts, radot jaunas darba vietas gan tās būvniecības procesā, gan arī jau pēc viesnīcas atvēršanas. Pati ēka būs piesaistoša jaunām ārvalstu investīcijām un papildus nesīs ienākumus dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, kā taksometriem un telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem u.c.

Līdz ar būvniecības sākumu, kas paredzēta nākamā gada nogalē, un pamatu rakšanu Grēcinieku ielā 25 paredzēta arī arheoloģiskā izpēte. Projekta autori norāda - ja tiks atrastas interesantas pagrabsienas, tās varētu tikt saglabātas.

Jau ziņots, ka Vecrīgā, Grēcinieku ielā 25, iecerētā septiņstāvu viesnīcas būvniecības iecere satrauc vismaz vairāk nekā 100 iedzīvotājus - līdz 15.oktobrim būvvaldē saņemtas 111 personu atsauksmes, aģentūru LETA informēja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Vairumā pašlaik saņemto atsauksmju dominē viedoklis, ka plānotā būve ir vizuāli neestētiska. Pagaidām no visiem viedokļiem tikai vienā tiek minēts, ka plānotās viesnīcas būvniecības rezultātā palielināsies satiksme, kas, iespējams, radīs problemātisku piebraukšanu konkrētām teritorijām, informēja Žūka.

Žūka skaidro, ka publiskās apspriešanas pamatmērķis nav aizliegt būvniecību, bet gan normatīvo aktu iespēju robežās saskaņot sabiedrības un attīstītāja intereses, vienojoties par abpusēji izdevīgiem nosacījumiem. Fakts, ka būvniecības iecerei būvvalde piemēro publiskās apspriešanas procedūru, apliecina, ka plānotā būvniecība atbilst teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem un ir atļauta.

Kā ziņots, būvniecības ieceres autors ir Lietuvas uzņēmums "Nevertel", bet viesnīcas projekta autori ir birojs SIA "Arhis Arhitekti". Apbūvējamais zemesgabals atrodas Vecrīgas teritorijā, Grēcinieku ielā 25, tādu nozīmīgu objektu kā Rātslaukums, Melngalvju nams un Svētā Pētera baznīca areālā. Zemesgabala ziemeļu pusē atrodas Svaru iela, dienvidu pusē - Grēcinieku iela. Austrumu un rietumu pusēs atrodas neapbūvēti vēsturiskie zemes gabali, kas nākotnē var tikt apbūvēti saskaņā ar perimetrālās apbūves principiem.

Ēkas pirmajā stāvā plānotas viesnīcas ēkas publiskās funkcijas - reģistratūra, konferenču centrs, restorāns, fitnesa zāle, komerctelpas, virtuves telpas, vertikālās komunikācijas, auto lifts. Ēkas 2.-6.stāvā izvietotas viesnīcas istabas un to servisa telpas. Ēkas 7.stāvs atvēlēts tehniskajām telpām.

Pazemes stāvā plānotas tehniskās telpas, palīgtelpas restorāna un viesnīcas vajadzībām, autostāvvieta, kur daļu no stāvvietām paredzēts aprīkot ar mehānisku sistēmu automobiļu novietošanai divos līmeņos.

Ēkas fasādes veidotas kā monolītā dzelzsbetona strukturāls režģis ar metāla fasāžu sistēmas aizpildījumu, kas veidots no caurspīdīgām un necaurspīdīgām stiklotu fasāžu daļām. Daļa no fasādes paredzēta atverama. Betona struktūras virsmas apstrāde iecerēta dažādi fakturēta un tonēta.

Apbūvei paredzētā zemesgabala platība ir 1022 kvadrātmetri, ēkas kopējā platība - 5502 kvadrātmetri, bet ēkas kopējā telpu platība - 4979 kvadrātmetri.

Rīga, 17.okt., NOZARE.LV.

Foto: Edijs Pālens / LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai